Resultat utan kvotering

DEBATT: JÄMSTÄLLDHET2009-04-21

Regeringens politik har inneburit mycket för att lyfta fram kvinnor i statsförvaltningen, skriver ministern Mats Odell. Han lanserar också ett nytt projekt för att stärka statstjänstemannarollen.

Det svenska samhället bygger på idén om alla människors lika värde. Sverige har under lång tid arbetat aktivt inom det internationella samfundet för att stärka respekten för människovärdet, motverka diskriminering och främja jämställdhet. Men trots en hög svansföring både på hemmaplan och internationellt har tidigare regeringar misslyckats med att uppnå ens de mest blygsamt satta mål för jämställdhet inom statsförvaltningen.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen försökte uppnå jämställdhet genom att sätta upp kvantifierade mål, där man exempelvis sade sig vilja reservera en viss kvot av chefsbefattningarna i staten för kvinnor. Detta vägval, där man snarare riktar in sig på en människas biologiska egenskaper än dess personliga kvalifikationer, ledde fram till ett stort misslyckande. Endast en dryg tredjedel av de chefer som tillsattes under Socialdemokraternas tolv senaste år vid makten var kvinnor.

När alliansregeringen tillträdde 2006 gjorde vi oss av med det kvoteringstänkande som vänsterkartellen hade infört. Vi valde att utforma en öppen utnämningspolitik där vi fäster vikt vid den enskildes personliga kvalifikationer och erfarenheter i stället för att stirra oss blinda på partibok och kön.

Den förändrade utnämningspolitiken handlar inte om partipolitik, utan om hur vi ser på människan och på den värdegrund som vårt svenska samhälle och vår statsförvaltning bygger på. Det handlar alltså snarare om ett värderingsskifte än en förändrad policy.

Avskaffandet av kvoteringsmålet möttes av skarp kritik bland annat från Mona Sahlin. Med drygt två års erfarenhet av den reformerade utnämningspolitiken visar det sig dock att ett system där den enskilda människan sätts i centrum har lyckats med det som Mona Sahlin misslyckades med. Under förra året var drygt hälften av de myndighetschefer som utnämndes av regeringen kvinnor. Och oberoende granskningar har visat att mångfalden har ökat betydligt, så att de myndighetschefer som nu rekryteras avspeglar befolkningens sammansättning.

Sedan regeringsskiftet har vi utnämnt 95 ordinarie myndighetschefer, varav merparten har tillsatts efter en öppen ansökningsprocess. Sedan regeringen beslutade att annonsering ska vara mer regel än undantag har två tredjedelar av rekryteringarna föregåtts av intresseanmälan. Andelen chefer som rekryteras i en öppen process ökar stadigt.

Det värderingsskifte som skett inom utnämningspolitiken är stort och har inneburit mycket för att lyfta fram kvinnor och skapa jämställdhet i statsförvaltningen. Men vår gemensamma värdegrund måste också tillåtas påverka mer än bara chefsrekryteringar. Det är bland annat därför som regeringen har beslutat att inrätta en ny myndighet, Kompetensrådet för utveckling i staten, Krus, som kommer att få huvudansvaret för att driva arbetet med att stärka den gemensamma värdegrunden i statsförvaltningen, vårt offentliga etos.

Inom kort kommer regeringen ge i uppdrag till Krus att utforma ett förslag till hur ett omfattande projekt om offentligt etos kan utformas. Projektet ska bedrivas under två år, 2010–2011, och innehålla satsningar som vänder sig till hela statsförvaltningen, men med särskilt fokus på cheferna i förvaltningen.

Syftet med projektet är att inspirera de statliga arbetsgivarna att med medborgare, verksamhet och personal i fokus verka för att öka allmänhetens förtroende för den statliga förvaltningen och även stärka effektiviteten. De anställdas kunskaper om och förståelse för förvaltningens grundläggande värden och rollen som statstjänsteman ska stärkas.

Min förhoppning är att projektet ska bidra till att myndigheternas bemötande av allmänheten i alla lägen kännetecknas av värdighet och respekt, att diskussionen om etiska frågor och problemställningar tas upp och hålls levande i förvaltningen, att det skapas en beredskap vid myndigheterna för att kunna hantera etiska svårigheter samt att ledarskapet inom statsförvaltningen att hantera värdegrundsfrågor stärks.

Jag är glad över att jag har fått vara med att flytta en del av jämställdheten bort från högtidstalen och de politiska pamfletterna till verkligheten i statsförvaltningen. Jag ser med tillförsikt fram emot resultatet av regeringens fortsatta arbete med att stärka vårt offentliga etos.

Mats Odell (kd)

Kommun- och finansmarknadsminister

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA