Så vill vi få in unga på arbetsmarknaden

DEBATT: ARBETSMARKNAD2008-04-23

I regeringens vårbudget finns inga förslag för att ungdomar ska få jobb, skriver socialdemokraten Luciano Astudillo i en replik på Emma Henrikssons debattartikel om kristdemokraternas förslag för att öka sysselsättningen bland unga.

Emma Henriksson (kd) är i ST Press nr 5/2008 bekymrad över att så många
ungdomar är arbetslösa. Det är inte svårt att förstå. Sedan
regeringsskiftet 2006 har ungdomsarbetslösheten skjutit i höjden.

De långtidsarbetslösa unga är nu tre gånger så många och det har blivit svårare för dem som inte gått eller som hoppat av gymnasiet att komma igen och komplettera. Återvändsgränder har byggts in lite varstans.

Som ung formar och befäster man sin identitet och syn på sig själv. Ungdomstiden är speciell och viktig, men ungdomar är inte en enhetlig grupp. Ungdomar är inte mer lika varandra än vad medelålders människor är. Ungdomar har olika förutsättningar, olika drömmar och olika liv att leva.

Det är mycket stora skillnader mellan dem som har arbete eller studerar och dem som är arbetslösa, mellan unga med egen bostad och dem som bor kvar i föräldrahemmet. Ungdomar vill, precis som alla andra, bli behandlade som individer och fullvärdiga medborgare. De vill bli tagna på allvar, ha möjlighet att fatta egna beslut, resa, plugga och inte minst – få in en fot på arbetsmarknaden.

I regeringens vårbudget finns inga förslag för att ungdomar ska få jobb. Där regeringen står handfallen, vill vi socialdemokrater göra investeringar i sommarjobb och i arbetsmarknadsutbildning för unga som behöver en omstart. Vi vill ta bort regeringens jobbgaranti för unga. Den ger inte ungdomar ett enda jobb, den innebär att unga får vänta sex måander eller längre för att få praktik, den diskriminerar unga så att de får sämre a-kassa bara för att de är unga.

Kvaliteten och resultaten i gymnasieskolan måste bli bättre, inte minst på de yrkesinriktade utbildningarna. Det är viktigt att ungdomar ges möjligheter att gå färdigt gymnasiet med fullständiga betyg utan att kunskapskraven sänks.

Vi vill ha en generös och flexibel vuxenutbildning, där en mångfald av utbildningsanordnare erbjuder ett brett utbud, vilket gör det möjligt för var och en att välja den bästa formen. Övergången mellan studier och arbetsmarknaden måste förbättras. Många nyblivna akademiker får vänta länge på sitt första jobb.

Vi vill medverka till att högskolan och arbetsmarknaden hittar fler kontaktytor och förutsättningar för samverkan, till exempel genom praktikplatser eller traineejobb.

Vi föreslår en ny form av kvalificerad arbetsmarknadsutbildning – avstampsutbildningar. Dessa utbildningar ska inte kräva några förkunskaper utan vara öppna för alla långtidsarbetslösa ungdomar mellan 20 och 24 år – just därför att många av de ungdomar som varit arbetslösa en längre tid har bristande utbildning. Avstampsutbildningarna kan genomföras i samarbete med olika arbetsgivare och de ska fokusera på att lära ut en specifik yrkeskunskap inom ett yrke där det råder arbetskraftsbrist.

Vi vill också underlätta för de ungdomar som har olika former av generella utbildningar att hitta arbete. Vi vill därför, i samråd med arbetsmarknadens parter, utveckla lärlingsplatser och traineeplatser, så kallade introjobb, som ger ungdomar möjligheter att färdigutbildas i ett yrke under kvalificerad handledning.

Företagens problem att hitta rätt arbetskraft ökar. Inom 43 yrken redovisade minst hälften av länen brist på arbetskraft i början av året – jämfört med 23 ett år tidigare. Regeringen har länge haft ett gyllene tillfälle att motverka både arbetskraftsbrist och arbetslöshet bland ungdomar – men man har missat chansen. Återigen har en borgerlig regering slarvat bort de goda tiderna i Sverige. Ökade orättvisor är inte lösningen på ungdomarnas problem.

Luciano Astudillo (s)

Riksdagsledamot
arbetsmarknadsutskottet
och ordförande s-jobbrådslaget på arbetsmarknaden

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA