Sälj när det går bra

DEBATT: UTFÖRSÄLJNING2007-12-18

Staten bör sälja Vin & Sprit och flera andra statliga bolag, skriver den moderata riksdagsledamoten Margareta Cederfelt. Argumentet att företagen är vinstrika håller inte, anser hon.

Många har varit tveksamma till att sälja de statliga bolagen. Fackförbundet ST hör till de aktörer som
kritiserat regeringens linje. Från de anställdas perspektiv har jag full förståelse för att de känner en viss oro inför försäljningen. Det är en naturlig reaktion. Många gånger grundar sig den oron på en osäkerhet kring vem som blir den nya ägaren/de nya ägarna. När ägarbilden väl klarnar, skingras även den initiala oron. Så är det ofta vid olika förändringar,
oavsett om det handlar om ägarförändringar, förändringar av den interna organisationen eller av verksamhetsinriktningen.

I debatten om försäljningen av de statliga bolagen kretsar dock inte diskussionen kring de anställdas oro. Det huvudsakliga argumentet mot en försäljning har varit att det inte är ekonomiskt försvarbart att sälja bolagen nu eftersom de är så vinstrika. Jag undrar därför: Är det bättre att sälja bolagen när de går dåligt? Knappast. Värdet av ett bolag beräknas utifrån en värdering av alla framtida vinster och utdelningar. Argumentet att staten går miste om utdelningar är därmed ett falskt argument, eftersom alla framtida utdelningar inkluderas i bolagsvärderingen. Ett välskött bolag som går med vinst värderas högre än ett illa skött bolag som ständigt går med förlust. Därför är det bra att sälja de statliga bolag som går bra just nu.

Ett annat argument mot att sälja bolagen nu har varit att staten är bättre på att utveckla bolagen än det privata
näringslivet. Men, om statligt ägande vore en bra idé, hur kommer det sig att alla länder där staten varit den enda eller den dominerande aktören har halkat efter i ekonomisk utveckling? Det är givetvis ingen slump att bolag i dessa länder gått så dåligt. Statligt ägande inverkar många gånger menligt på samhällsekonomin, och internationella rapporter – däribland OECD – visar att stora positiva effekter uppnås då statens ägande minskar, bland annat i form av ökad effektivitet.

Med dessa argument i ryggen anser jag att det är dags att sälja statens spritfabriker på amerikanska Jungfruöarna och de tomma kontorslokalerna runt om i landet. Staten ska inte äventyra medborgarnas pengar i tomma affärslokaler eller i riskfyllda investeringar i spritfabriker. Det är inte försvarbart. Genom att sälja Vin & Sprit, Vasakronan och andra statliga bolag säkrar vi behoven och resurserna för den framtida välfärden. För pengarna gör bättre nytta i den svenska välfärden än i en spritfabrik på amerikanska Jungfruöarna. Därför väljer jag välfärden framför spriten.

Margareta Cederfelt
riksdagsledamot (m)

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Statliga bolag
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA