Släpp in de unga

DEBATT: ARBETSMARKNAD2008-04-01

Nystartsjobb för arbetslösa under 20 och en förändring av anställningsskyddets turordningsregler. Så vill kristdemokrater komma till rätta med arbetslösheten bland unga.

Arbetslösheten sjunker. Varje månad kommer nya glädjande siffror från Arbetsmarknadsverket. Men i åldersgruppen 16–24 år ser det inte lika bra ut som i övriga grupper. Arbetslösheten bland unga är fortsatt hög. Ungdomar har länge varit och fortsätter att vara en av de mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden. Samtidigt kommer ständiga rapporter om att ungdomars psykiska hälsa försämras. En av orsakerna är utan tvekan oron för den egna framtiden och rädslan för att inte hitta ett arbete och kunna försörja sig.

En fjärdedel av alla ungdomar i Sverige uppger att de känner sig pessimistiska inför sitt framtida arbetsliv. Svårigheterna för ungdomar att få jobb är många och det finns inte en enkel lösning. Tvärtom – lösningarna måste vara flera och långsiktiga.

Jag har sedan i våras haft förmånen att leda en arbetsgrupp tillsatt av kristdemokraternas partistyrelse med uppdrag att komma med förslag som kan förbättra ungdomars uppväxtvillkor. De politiska partierna – från höger till vänster, inte minst vårt eget – har misslyckats med att lyfta ungdomars perspektiv. Allra tydligast är detta på arbetsmarknaden.

Ungdomar på väg ut i arbetslivet är en resurs som vi inte har råd att låta vara outnyttjad. Arbetsgruppens förslag på arbetsmarknadsområdet omfattar ett flertal åtgärder som vi menar krävs för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden och stärka ungdomars attraktivitet som arbetstagare.

Alla gymnasieelever ska få med sig kunskaper i hur man söker ett arbete efter gymnasiestudierna. Det behövs en kraftig utökning av studie- och yrkesvägledningen från högstadiet och genom hela gymnasiet. Vi vill också göra det möjligt för en skola att om man så önskar överlåta studie- och yrkesvägledningen på entreprenad till en annan aktör.

Vi anser också att staten bör återinföra det statliga stimulansbidraget för att uppmuntra kommuner att skapa fler sommarjobb för skolungdomar. Dessutom bör statliga myndigheter få i uppdrag att erbjuda sommarjobb för ungdomar och studenter.

Den nya jobbgarantin för ungdomar är öppen för alla från 16 år, vilket gör att även de har möjlighet att delta i gruppaktiviteter och enskild coachning. Att den ekonomiska ersättningen lämnas först från 18 års ålder är bra för att bibehålla incitament för yngre att läsa vidare.

Vi anser att denna inriktning bör gå vidare till de övriga åtgärder som finns inom arbetsmarknadspolitikens ram. Inte minst ungdomar på mindre orter har ett behov av att få del av den respenning som kan utges för att söka jobb på annan ort och pendlingsstöd. 20-årsgränsen för nystartsjobb bör också slopas för att inte fördröja inträdet på arbetsmarknaden. Dessa arbetsmarknadsstöd borde vara tillgängliga för dem som inte fyllt 20, men gått ut gymnasiet, för att motverka det glapp som i dag uppstår på vägen ut i arbetslivet.

För de som fyllt 18 och inte kvalificerat sig för någon a-kassa bör dessutom en rimlig ersättning utgå om de är aktivt arbetssökande, för att motivera deltagande och medverkande till lösningar som gör att de bryter sin arbetslöshet.

Utformningen av det nuvarande anställningsskyddet behöver omformas. Förtursreglerna i lagen om anställningsskydd, las, har som syfte att skydda arbetstagarna men ger i praktiken bara ett skydd till den lilla skara som befunnit sig länge på samma arbetsplats. Skyddet för arbetstagaren är angeläget men las i sin nuvarande utformning är inte svaret.

Målet med anställningstrygghet bör vara trygga arbetstagare som trivs på sina arbetsplatser och nöjda arbetsgivare som skapar arbetsplatserna. Så är det inte i dag. Allt för många känner sig tvingade att stanna på sitt jobb även om de inte trivs. Att frivilligt byta arbetsgivare för den som uppnått lång anställningstid är lika vågat som att strunta i både bilbältet, krockkudden och ABS-bromsarna. Något bra system för att garantera möjligheten till kompetensutveckling för att stärka den enskildes ställning på arbetsmarknaden finns inte heller.

Vi måste värna både yrkesarbetandes arbetstrygghet och arbetsgivarnas möjlighet att ha tillgång till personal med rätt kompetens. Det har våra grannar i söder lyckats med. För danska arbetstagare är uppsägning något som alla drabbas av. Det ses som en naturlig del av arbetslivet. Nyckeln till framgång i det danska systemet är att tryggheten i första hand upprätthålls genom att det är lätt att få ett nytt arbete.

Arbetsmarknadens parter bör under vårens överläggningar enas om målen för en anställningstrygghet som omfattar alla arbetsmarknadens aktörer och stimulerar till en ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Turordningsreglerna behöver ses över och anpassas utifrån kompetens snarare än de statiska kriterier som nu råder. Målet bör vara att värna arbetstryggheten och samtidigt öka rörligheten, minska vantrivseln och möjliggöra skapande av fler jobb.

Om en sådan överenskommelse uppnås bör den kunna ligga till grund för en ny lagstiftning. Tillsammans med en satsning på ett länge efterlängtat skattegynnat kompetenskonto ger det förutsättningar för både tillgång till och trygghet på arbetsmarknaden. För alla åldersgrupper – från första arbetsdagen.

Emma Henriksson (kd)
Riksdagsledamot och ordförande i kristdemokraternas arbetsgrupp Ungdomars uppväxtvillkor

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA