Svar: Så här har ST agerat

DEBATT: ARBETSFÖRMEDLINGEN2008-12-16

Arbetsförmedlingens elektroniska övervakningssystem Teleopti har införts mot fackets vilja, framhåller STs klubbordförande vid Arbetsförmedlingen Kundtjänst i ett svar till en kritisk medlem.

Jag vill lämna några synpunkter kring den sakfråga som insändarskribenten tar upp. Jag anar att det egentligen rör två olika men nära sammankopplade beslut kring bemanningsplanering, statistiskt utfall och individuell återkoppling.

Först och främst handlar det om det som vi i dag på Arbetsförmedlingen Kundtjänst kallar Individuell ResultatDialog, som ska göras mellan enskild medarbetare och närmaste chef. Inför införandet av försök med sådan återkoppling begärde ST inom Arbetsförmedlingen, Riksklubben vid Arbetsförmedlingen Kundtjänst, förhandling med anledning av ett större motstånd hos medlemmarna. Förhandlingen övergick sedermera till en central förhandling som avslutades med att arbetsgivaren valde att införa återkopplingen trots STs farhågor och reservation mot beslutet.

Då försöket skulle utvärderas och eventuellt permanentas fick STs medlemmar inom Kundtjänst på nytt lämna synpunkter. Då var en majoritet av medlemmarna för att återkopplingen i sin dåvarande form skulle finnas kvar och Riksklubben valde därför att ge sitt godkännande.

Det andra är ett arbetsgivarbeslut om att införa bemanningsplaneringssystemet Teleopti. Beslutet genomfördes utan samverkan och då ST fick informationen begärdes tvisteförhandling i frågan. Tvisteförhandlingen renderade i ett beslut om en särskild samverkansinsats för myndighetens högre ledning och STs avdelning.

Jane Romgard Isaksson
ordförande i STs Riksklubb vid Arbetsförmedlingen Kundtjänst

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA