Ta tillvara olika kompetenser

DEBATT: ARBETSLIVSERFARENHET2010-05-04

Slopa kravet på treårig universitetsutbildning. Det tycker debattören som arbetar som jobbcoach på Arbetsförmedlingen. Hon svarade på ST Press fråga i nummer 5: Vilken kompetens behöver den som anställs på ditt jobb?

Jag tycker att det är fel av staten att gå bort från kravet på arbetslivserfarenhet av arbete med människor och i stället rakt av kräva högskoleutbildning för blivande arbetsförmedlare.

Jag är jobbcoach på arbetsförmedlingen, men är just nu vikarie för en arbetsförmedlare. Dels är jag trött på att vi coacher i media utmålas som att vi inte har så stor kompetens, bara för att vi inte har treårig universitetsutbildning.

Själv har jag jobbat tio år med vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsfrågor som ombudsman inom en av Sveriges största organisationer. En av mina coachkollegor har jobbat inom försvaret med ledarskap och utbildning, en coach har jobbat på personalkontor i många år, en tredje har varit chef och delägare för ett mellanstort företag, en coach har jobbat med flyktningar för en kommun. Listan med mycket kompetenta personer med bra meriter är lång.

Våra kundgrupper, sökande och arbetsgivare, kommer inte att få en bättre service om kravet på arbetslivserfarenhet slopas till förmån för utbildning.

Inför i stället en kvot, där arbetsförmedlare som ska jobba med utsatta grupper ska ha universitetsutbildning med inriktning beteendevetenskap eller liknande. Förmedlare som ska jobba med matchning eller liknande ska ha arbetslivserfarenhet och arbetsmarknadskunskaper och ett stort kontaktnät. Här bör kravet på treårig universitetsutbildning slopas, om sökande har de kunskaper och egenskaper som krävs.

Våra kundgrupper är samhället, sökande och arbets­givare. Att Arbetsförmedlingen tillvaratar de olika kompetenser som finns och inte likriktar för mycket gynnar hela samhället.

Linda i Jössefors

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA