Våga lita på medlemmarna

DEBATT2007-11-13

Den 26 oktober strandade STs förbundsstyrelse på rekommendation av avtalsrådet förhandlingarna om ett nytt löneavtal. Arbetsgivarverket vill exempelvis inte tillgodose STs krav på inflytande över lönebildningen.

Löneavtalet är så konstruerat att fack och arbetsgivare i lönebildningsarbetet ska tydliggöra löneprinciper och lönestruktur på arbetsplatsen samt genomföra en lönekartläggning före lönerevisionen. Det har visat sig att inte alla arbetsgivarrepresentanter i statliga myndigheter genomfört detta arbete på ett seriöst sätt. Därav STs krav om att fack och arbetsgivare ska komma överens om spelreglerna före lönerevisionen.

Om Arbetsgivarverket accepterar STs krav innebär detta i första hand en starkare ställning för medlemmarna. Alla anspråk på tydlighet och genomskinlighet i lönesättningsprocessen kan i förlängningen betyda mer kunskap om och makt över arbetsvillkoren för den enskilda medlemmen.

Medlemsinflytande är ett centralt begrepp för ST. Därför är det egentligen ingen nyhet att ST driver ett krav på mer demokratiska arbetsplatser, där medlemmar har förståelse för lönesättningen och kan påverka den nya lönen.

Ett led i detta arbete är kongressens beslut om en ny lönepolitisk plattform, där det står: »STs lönepolitik på arbetsplatsen ska formas och bestämmas genom medlemmarna – former med mera ska utvecklas så att varje medlem uppmuntras att vara delaktig.« Vidare slogs det i verksamhetsplanen för 2004 fast att »På varje nivå (avdelningsstyrelse, sektion och klubb) ska en arbetsplatsanknuten lönepolitik förtydligas, utvecklas och tillämpas inom det egna området i enlighet med den lönepolitiska plattformen«.

Det statliga området genomgår för närvarande genomgripande omstruktureringar och uppdraget att utveckla en arbetsplatsanknuten lönepolitik kan ifrågasättas av både medlemmar och förtroendevalda då rationaliseringar, nedskärningar och uppsägningar står vid dörren.

Men det är vid genomförandet av uppdraget som medlem och förtroendevald möts och utvecklar politiken och förtroendet. Vi behöver den arbetsplatsanknutna lönepolitiken för att kunna bygga det demokratiska facket som sätter medlemsinflytandet i främsta led.

ST vill vara ett fack som arbetar proaktivt och som inte har som uppgift att enbart reagera på arbetsgivarens förslag på försämringar. Därför bör vi också ge utrymme för våra egna frågor på medlemsmötena. Förtroendevalda bör också ge rätt signaler till medlemmarna. Man kan inte förvänta sig fullsatta lokaler första gången man ger medlemmarna möjlighet att uttrycka en facklig politik. De fullsatta lokalerna kommer av sig själva när politiken har genomförts och följts upp tillsammans med medlemmarna.

STs lönepolitiska plattform är en början på ett nytt perspektiv: »ST ska hela tiden arbeta för att förbättra och förstärka varje medlems inflytande över den egna lönen.« Det betyder också att förbundet och de förtroendevalda ska ge utrymme åt medlemmen att formulera behov och åtgärder.

STs krav på inflytande till Arbetsgivarverket ställer i förlängningen
även högre krav på de förtroendevalda: De ska våga släppa ordet fritt på fackmötet, både till medlemmar och andra förtroendevalda, och de ska kunna göra avvägningar mellan medlemmarnas förväntningar och det som är genomförbart.

Alejandra Pizarro
ST-ordförande vid Lärarhögskolan i Stockholm

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA