Var lyhörd för medlemmarnas situation!

DEBATT: DEBATT2006-05-30

De välutbildade och yngre medlemmar som tar anställning i staten är vana att kommunicera via internet, vilket de gjort under hela sin uppväxt. Det gäller för fackförbund och alla andra att göra sig attraktiva och tillgängliga på olika sätt genom bland annat chat, debattsidor med omröstning etc...

Exempelvis besöks chatsidan »Lunarstorm« av 1,2 miljoner per vecka, där genomsnittsåldern är 18 år. Vi måste möta den kommande generationen av arbetstagare med en attraktiv webbplats för kommunikation!

Nya och enklare mötesformer i stället för alltför formaliserade och stela medlemsmöten är ett annat sätt. Morgonfika, förmiddagsfika, lunch med facket etc…

Mötet mellan människor är det viktiga. Inte att mötet alltid har samma form! Ett årsmöte har sin form genom fackföreningens stadgar och måste så ha för att det demokratiska ansvarsutkrävandet skall ske på ett bra sätt. Men vi inom facket behöver och skall inte »översätta« dessa former till vårt sätt att umgås i allmänhet inom facket! Vi måste anstränga oss att tillämpa många umgängesformer.

Även möten för olika kategorier av medlemmar måste Fackförbundet ST våga använda sig av trots att vi vill marknadsföra oss som arbetsplatsfacket.

Varför inte »yrkesmöten« för administratörer, jurister, ekonomer, samhällsvetare och så vidare? På dessa möten kan man diskutera sin egen yrkesroll och behovet av ständig utveckling – kompetensutveckling! Givetvis skall vi också ha »arbetsplatsmöten« i angelägna frågor som berör alla på arbetsplatsen. Vi måste kunna använda många olika former i vårt sätt att kommunicera!

Ett tredje sätt är faktiskt att det måste vara roligt, stimulerande och utvecklande att engagera sig som förtroendevald i facket! Res-lär-kurser till EU med flera initiativ efterlyses! Det fanns en folkbildningstradition i vårt »gamla TBV«, som bland annat hade sådana aktiviteter, som för många blev ett startskott till att ta steget över och engagera sig djupare i det fackliga arbetet.

Att prata om saker som de var för bara tio år sedan uppfattar många unga som berättelser från »stenåldern«. Ändå är det lika svårt för varje ny generation att förstå att också nästa generation kommer att få det fullständigt annorlunda. Kanske glappet till och med blir större och större framöver?

De frågor som jag själv brann för (och fortfarande brinner för) då jag anställdes på länsstyrelsen för 40 år sedan var demokrati-inflytande och arbetsmiljö. Det har varit den starka drivkraften i mitt arbetsliv. Att kämpa för dessa frågor måste trots allt vara lika angeläget i dag som för 40 år sedan, även om formerna ständigt måste utvecklas och kompletteras. I dagens »samverkansanda« då många frågor hanteras gemensamt med arbetsgivaren finns det möjlighet för en »renässans« för många givande medlemsmöten där man fritt kan diskutera förhållandena på arbetsplatsen! Ta vara på den chansen!

Livaktiga, lärorika möten mellan människor har alltid en framtid! Vi vill umgås, vara delaktiga, ha roligt och lära oss nya saker!

Owe Nordström

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA