Åklagare: De grova övergreppen bara ökar

FÖRDJUPNING2003-12-15

I Colombia utförs ett tiotal politiska avrättningar varje dag och nästan varje vecka en kollektiv massaker på tio till 30 personer.

Sedan 1995 har Colombias riksåklagarämbete en särskild enhet som ska utreda allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.
– Jag har personligen inte blivit hotad, men vi är utpekade måltavlor för såväl gerillan som paramilitära enheter, säger Hernando Castanedo som under vintersemestern är ställföreträdande chef för enheten.
Av de 35 som var med när enheten startade för drygt fem år sen har bara tre stannat kvar på sin tjänst. Och av lika många tjänstebilar är endast tre stycken förstärkta med skottsäkra vindrutor och pansarplåt.
– Vi har en otrolig arbetsbörda. De grövsta övergreppen mot mänskliga rättigheter bara ökar, suckar Hernando Castanedo. Just nu utreder vi ungefär tusen fall, och vi kan bara välja de viktigaste. Antalet har mer än fördubblats på ett år.

Enheten för mänskliga rättigheter tar sig an grova brott som politiska mord, bortförande och massakrer när de är av nationell eller internationell vikt, det vill säga när de drabbar människor i samhällsledande positioner som politiker, domare, journalister, universitetsprofessorer eller diplomater. Fattiga bönder som massakreras på landsbygden leder däremot sällan till att teamets 35 utredare rör på sig.
– Sverige skulle kunna bidra till vårt arbete för mänskliga rättigheter, tycker Hernando Castanedo. Vi behöver mer pengar till bensin.
När jag frågar om morden på de fackliga ledarna blir svaret att dessa ärenden handläggs av en speciell arbetsgrupp. Jag ber då att få en dokumentation om deras arbete. Jag får löfte att den ska sammanställas åt mig till nästa dag.
Dagen efter får jag veta att informationen kommer att sändas till mig på elektronisk väg.
I skrivande stund, nio dagar senare, har jag inte fått något dokument från åklagarämbetet om mord på fackliga ledare.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA