
Andreas Arsalan, utredare, UHR
Namn: Andreas Arsalan.
Ålder: 58 år.
Bostad: Villa i Södertälje.
Familj: Fru och en son som bor hemma.
Yrke & arbetsplats: Utredare på Universitets- och högskolerådet, UHR, i Stockholm.
Månadslön: 43 500 kronor.
Det här gör jag på jobbet: Jag jobbar med att bedöma utländsk högre utbildning. Det har jag gjort i snart femton år, först på Högskoleverket och sedan två år tillbaka på Universitets- och högskolerådet. Vi bedömer utbildningar från hela världen, men jag är expert på länder i Mellanöstern och dit räknar jag även Turkiet. Jag kan sex språk som används i Mellanöstern, exempelvis två dialekter av assyriska, arabiska och turkiska.
Syftet med våra utlåtanden är att underlätta för en person med utländsk utbildning att söka jobb på den svenska arbetsmarknaden. Våra utlåtanden hjälper också lärosäten eller andra myndigheter att veta om en utländsk examen är erkänd.
Utöver det gör jag beskrivningar av de länder som jag är expert på. Jag håller också föredrag för andra myndigheter, för lärosäten och även utomlands. Jag handleder även nyanställda.
Det här gör jag på fritiden: Under de här månaderna jobbar jag gärna ute på tomten och odlar grönsaker. Jag skriver mycket, jag har exempelvis skrivit läseböcker på assyriska för grundskolan. Just nu håller jag på med ett skönlitterärt manus som bygger på fakta, ögonvittnesskildringar från 1915 års massaker i sydöstra Turkiet. Jag hoppas det blir färdigt, vi får se.
Det bästa med jobbet: Jag trivs och det är roligt. Jag har underbara kolleger, vi har jobbat ihop länge. Det är också varierande arbetsuppgifter och spännande att lära sig om olika länders utbildningssystem och även att hålla föredrag.
Det vill jag förändra i jobbet: Vi är en ny myndighet sedan två, tre år. Det var väldigt hög arbetsbelastning i början och är det fortfarande. Nu har vi anställt några inom mitt område, så jag hoppas att det lättar.
Därför är jag med i ST: Det är bra att vara med i ett fack, både för individen och för anställda som grupp. Det är tryggt.
Viktigaste frågan för facket: Det viktigaste är att facket ska jobba för alla som betalar för sitt medlemskap, inte bara för en viss kategori medlemmar. Jag tycker också att facket ska arbeta för att lönerna
utvecklas utifrån medarbetarnas prestation, produktion, kunskaper, arbetsbelastning och utifrån den kvalitet man levererar. Jag vill se ett konstruktivt samarbete mellan fack och arbetsgivare.