Bilindustrin lär staten bli mer effektiv

FÖRDJUPNING: RATIONALISERING2009-03-10

Nu har bilindustrins effektiviseringsmetoder kommit till statens myndigheter och bolag. Lean production kan ge smartare arbetsprocesser – men också mer stress på jobbet. ST Press har besökt två arbetsplatser som testat.

Av:  Sofia Brax

En rationaliseringsmetod som har sitt ursprung i den japanska bilindustrin har under de senaste årtiondena spritt sig över världen. På senare år har även tjänstesektorn tagit till sig lean production – slank produktion – och nu har konceptet också nått statens myndigheter och bolag.

Lean production är en verktygslåda som rymmer en mängd verktyg. Grundtanken är att hitta och eliminera allt slöseri med tid, resurser och lokaler. Med enkla metoder ska arbetet ständigt effektiviseras. Men det kan också leda till sämre arbetsmiljö, om det inte görs på ett klokt sätt, varnar forskaren Jørgen Winkel.

På Postens brevterminal i Göteborg har man märkt att arbetstempot höjts, men de medarbetare som deltar i förbättringsarbetet uppskattar möjligheten att vara med och påverka. Och på Verket för högskoleservice har man med lean-arbetet kommit ikapp med ärendehanteringen. Handläggaren Helena Ljungros tycker att det är en enorm skillnad när man vet att det går att klara det som behöver göras. Och känner inte att arbetsdagen blivit intensivare.

– Nej, vi är bara mer effektiva. Man känner sig mer som chef över sitt eget arbete, säger hon.

Läs mer i de länkade artiklarna ovan.

Lean Production - en slimmad introduktion

Så här fungerar det

  • Basen är idén om att eliminera slöserier – allt utöver ett minimum av utrustning, material, lokaler och arbetstid som krävs för att skapa värde i en tjänst. 
  • De slöserier som identifierats är: Överproduktion, lager, omarbetning, transporter, överarbete, rörelse och väntan. Plus det relativt nytillkomna: Oanvänd kreativitet hos medarbetarna. 
  • Förbättringarna ska göras kontinuerligt och med enkla metoder, med befintliga resurser. Långsiktighet och helhetstänkande är nyckelord. 
  • Leankonceptet omfattar så många olika verktyg att de flesta arbetsplatser bara använder en bråkdel. Lean kan alltså se väldigt olika ut beroende på vilken konsult eller bok du väljer. De vanligaste verktygen är värdeflödeskartläggning och ordningsmetoden 5S. 

     

En kort historik

Grundtankarna kom från Fords bilfabrik i Detroit i början av 1900-talet. Japanska Toyota tog till sig idéerna under 40-talet och systemet spred sig bland biltillverkare världen över. 1979 sammanfattades teorierna av forskare vid Massachusetts Institute of Technology, som också myntade begreppet »lean production«. Konceptet spred sig i hela tillverkningsindustrin och på 1990-talet tog idéerna steget in i tjänstesektorn.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA