Atmosfärens sammansättning.
Bild: Mats H Andersson
Atmosfärens sammansättning.

Bra drag – för hälsans skull

FÖRDJUPNING: HÄLSA2012-03-29

Det finns ingen etablerad ­definition av vad som är god luftkvalitet, och sambanden mellan ohälsa och faktorer
i inomhusluften är till stora delar outforskade. Men när människor klagar på dålig luft på arbetsplatsen är det ändå nödvändigt att göra något åt saken.

– Man ska ta folk på allvar, säger ­Gunnar Åhlander på Arbetsmiljö­verket.

Men det är ofta svårt att utreda ­problem med inomhusluften. Att hitta åtgärder som kommer åt roten till det onda är ännu svårare.

Lars Rosell, miljöingenjör vid SP Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås, avråder från att börja med att göra luftmätningar.

– Man ska vänta med mätningar­, för de kan vara dyra och ­resultaten är svårtolkade. Det är svårt att peka ut vilka ämnen som gör folk ­sjuka. Man får en massa­ ­värden, men det är svårt att koppla dem till hälsa. På ­kontor stöter­ man normalt inte på några­ ­halter som ens ligger i närheten av ­Arbetsmiljöverkets gräns­värden.

Gunnar Åhlander tycker att man först bör undersöka ventilationen.

– Det kan vara så enkelt att man har för låga luftflöden. Man behöver också säkerställa att temperaturen är lämplig.

Lars Rosell rekommenderar den ­utredningsmetodik som den ideella­ föreningen Swe­siaq förespråkar. ­Swesiaq arbetar för att öka ­kunskaperna om inomhusmiljö­. Föreningens utgångspunkt är att huvud­orsaken till många innemiljö­problem är luft­föroreningar och att människor är ­olika känsliga för sådana miljö­faktorer.

Växter äter koldioxid

 Människor behöver syre och alstrar koldioxid. Växter »äter« koldioxid och ­producerar syre. Under det kalla krigets rymdkapplöpning drömde forskare om den självför­sörjande rymdstationen. På båda sidor om järnridån gjordes försök med växter. Nasa fann att krukväxten svärmors­tunga, Sansevieria trifasciata, kan minska luftföroreningar.

– Men man har inte kunnat peka på någon avgörande betydelse för koldioxidhalten trots att man hållit hela växthus, säger Gunnar Åhlander på Arbetsmiljöverket.

Luddiga krav

Föreskrifterna om luftkvalitet är luddiga. Uteluft ska tillföras i »tillräcklig mängd« och luften ska vara så fri från föroreningar »som är praktiskt möjligt«.

– Vi ska ställa funktionskrav. Men det kan vara ett dilemma att reglerna är lite diffusa. I enskilda ärenden ställer vi ofta mer specifika krav på ventilationen och luftkvaliteten, säger Gunnar Åhlander på Arbetsmiljöverket.

Svärmorstunga kan minska luftföroreningar.
Svärmorstunga kan minska luftföroreningar.

7 liter

Så mycket uteluft per person och sekund bör ­tillföras lokaler där man utför stilla­sittande arbete, enligt rekommendation från Arbetsmiljö­verket.

Checklista: Så utreds problemen

Föreningen Swesiaq har ­tagit fram en checklista för ­utredningar av problem med inne­miljön:

  • Definiera uppdraget tydligt.
  • Gör en översiktlig genomgång av problemet.
  • Kartlägg problemen med en enkät till de berörda.
  • Klarlägg förhållandena – mät ventilation och fukt.
  • Bedöm misstänkta, relevanta brister.
  • Utred bristerna.
  • Sammanfatta och ange ­möjliga orsakssamband.
  • Föreslå möjliga åtgärder.
  • Skriv en utförlig rapport.
  • Följ upp resultatet.

Läs mer på www.swesiaq.se.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA