Bild: Mostphotos

Bra lurar gör jobbet lättare

FÖRDJUPNING: HEADSET2018-04-17
Nätta proppar att stoppa in i öronen eller heltäckande lurar, trådlöst eller med sladd, med eller utan brusreducering. Det finns en rad headset att välja på, såväl för den som sitter i telefon många timmar i sträck som för den som växlar med andra arbetsuppgifter.
Av:  Fatima Grönblad

Den klassiska telefonluren syns alltmer sällan på svenska arbetsplatser. Numera sker de flesta samtal genom olika former av headset. Det gör händerna fria. Är headsetet trådlöst går det även att vandra runt trots att samtalet sker via fast telefon eller dator.

Gert Söderman är med i en teknikgrupp på Skatteverket som regelbundet kollar av utbudet och testar nya modeller för att avgöra vilka headset myndigheten ska köpa in. Just nu kan Skatteverkets anställda välja mellan 14 varianter, beroende på vilka behov de har. Det finns trådade och trådlösa headset, för ett öra eller båda öronen, med och utan brus­reducering.

Något alla Skatteverkets headset har gemensamt är att de har en mikrofo­n­arm som går ned framför munnen. Det ger bättre ljudkvalitet än små headset som bara hakas fast på örat, enligt Gert Söderman. De flesta har också aktiv brusreducering på mikrofonen för att samtalet ska höras bra hos båda parter.

– Skatteverkets kunder kommer från hela Sverige och nästan alla länder, så vi vill undvika språkförbistring. Hör man bra så förstår man också varandra bättre. Och när man slipper upprepa sig blir samtalen kortare och effektivare. 

3 saker att tänka på när du ska välja headset

  • Sitter du på en och samma plats eller går du runt på kontoret? Det påverkar om du ska ha trådlöst eller trådat headset. Fördelen med trådlöst är att du slipper en sladd som hänger ned på tangent­bordet eller trasslar in sig i kläderna. Nackdelen är att du behöver ladda headsetet då och då.
  • Hur är ljudmiljön där du arbetar? Om du sitter i ett öppet landskap nära kolleger som pratar i telefon eller med varandra kan du behöva brus­reducering på mikrofonen och kanske även på hörlurarna.
  • Vill du höra samtalet i ett öra eller i båda öronen? Om du samtidigt vill ha koll på vad som pågår runt omkring dig lämpar sig headset för ett öra bäst. Vill du fokusera helt på samtalet och filtrera bort bakgrundsljud passar två lurar bättre.

Så funkar aktiv brusreducering

Grunden i tekniken för aktiv brus­reducering för hörlurar är att bakgrundsljudet i den egna miljön fångas upp av mikrofoner och analyseras. Sedan skickar headsetet ut en spegelvänd version av bakgrunds­ljudet, vilket släcker ut bruset. Brusreduceringen för mikrofoner fungerar lite annorlunda. Där jämförs ljudet från omgivningen med ljudet från din röst, varefter bakgrundsljudet dras bort och bara rösten blir kvar.

Vad tycker du om att använda headset?

  • Maria Haapa­lainen, hand­läggare på kundservice, CSN i Kiruna:

–  När vi fick nya lurar med brusreducering för ett par år sedan var det lite burkkänsla i början, men sen vande jag mig. Det är lättare att fokusera när man inte hör allt surr, man hamnar som i sin egen bubbla. Ibland tar jag på mig headsetet när jag behöver tänka utan att bli störd.

  • Leif Pedersen, livsmedelskont­rollant, Livsmedelsverket i Kristianstad:

–  Det är jätte­bra att man kan göra två saker på samma gång. Jag kan stå i en slakthall och besiktiga gris­kroppar som åker förbi samtidigt som jag ger fackliga råd på telefon. Jag är ledamot i sektionsstyrelsen för ST och mitt namn står i jobb­annonserna, så folk måste kunna kontakta mig även om jag står mitt i slakteriet.

  • Cristina Rydström, handl­äggare på kundservice, Kronofogden i Sundbyberg:

–  Jag skulle inte kunna vara utan. Man måste ha båda händerna fria för att göra tjänsteanteckningar och flytta runt mellan olika system. Jag använder trådlöst headset, men brukar ändå vara vid min plats, det skulle inte bli någon bra ljudmiljö om folk gick runt och pratade. Men jag sitter inte still, jag har både pilatesboll och balansbräda.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.