De vanligaste frågorna till SKTF Direkt

FÖRDJUPNING: MEDLEMSSERVIDE2003-07-30
Här är exempel på några av de vanligaste frågorna som SKTF Direkts rådgivare besvarar.

Vilka krav finns för att bli medlem arbetslöshetskassan?
För att bli med i a-kassan ska du ha arbetat i minst fyra veckor under en sammanhängande tid av fem veckor. I genomsnitt ska du ha arbetat 17 timmar per vecka och fortfarande arbeta i den omfattningen.

När har jag företräde till ny anställning?
Om du under en period på tre år arbetat sammanlagt tolv månader och har tillräckliga kvalifikationer för arbetet. Du har företrädesrätten från den tidpunkt då du blivit underrättad om att fortsatt anställning inte är möjlig. Företrädesrätten har du under nio månader från din sista arbetsdag.

Hur länge kan man ha ett vikariat?
Har du vikarierat hos samma arbetsgivare i mer än tre år under en femårsperiod omvandlas anställningen automatiskt till en tillsvidareanställning (=fast anställning).

Kan jag säga upp mig från ett vikariat?
Ett vikariat är en visstidsanställning och en överenskommelse (ett kontrakt) som löper tiden ut om du inte kan komma överens om annat med din chef. Om vikariatet däremot ”löper tillsvidare, dock längst till och med” visst datum, kan det sägas upp och då gäller normal uppsägningstid.

Jag har anmält en arbetsskada. Varför har jag inte hört något från försäkringskassan?
Försäkringskassan prövar arbetsskador endast om skadan medfört något av följande:
bestående inkomstförlust (till exempel omplacering som lett till lägre lön eller förtidspension), kostnader för tandvård, kostnader för särskilda hjälpmedel, kostnader för sjukvård utomlands, dödsfall och vid eventuell rehabilitering då försäkringskassan betalar rehabiliteringen.

Jag blev sjuk under semestern. Får jag byta semester mot sjukledighet?
Ja, du får byta semestern mot sjukledighet. Men var beredd på att arbetsgivaren kan begära att du lämnar ett sjukintyg som styrker att du varit sjuk.

ÄMNEN:

Facket
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.