Den danska integrationen i siffror

FÖRDJUPNING: INTEGRATION2010-03-02

Ökad sysselsättning, fler i högre utbildning och en större benägenhet att bryta det sociala arvet är några av tecknen på en framgångsrik dansk integration av invandrare.

Av:  Staffan Dahllöf

Hans Lassen anför siffror från Danmarks Statistik, den danska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån, som stöd för sin tes i boken Den anden virkelighed.

Exempelvis ökade sysselsättningen bland invandrare från Mellanöstern, Asien, Latinamerika och Afrika – ”icke-västliga invandrare” i den danska statistiken – från 49 000 år 1997 till 135 000 år 2008. Det innebär att sysselsättningsgraden steg från 36 till 57 procent på tio år.

Kvinnor i utbildning

Ett annat exempel är ökningen av andelen 20–24-åringar som genomgår en högre utbildning, en ökning som är särskilt stor bland kvinnor.

I mitten av 1990-talet gick 5 procent av kvinnorna från icke-västliga länder, eller med minst en av föräldrarna därifrån, på någon form av utbildning över gymnasienivå. Tio år senare var den siffran 23 procent. Det är visserligen lägre än för danska kvinnor, men högre än för danska män.

I den danska statistiken är man dansk om man själv och båda föräldrarna är födda i Danmark. Den som har minst en utlandsfödd förälder definieras som andragenerationsinvandrare eller ”efterkommare”.

– Invandrare från icke-västliga länder är bättre på att bryta det sociala arvet än vad danskarna är. Sannolikheten för att en 21-årig man med lågt utbildade turkiska föräldrar själv får en utbildning är nu 37 procent. För tio år sedan var den 19 procent. Sannolikheten för att en dansk 21-åring med samma bakgrund utbildar sig är oförändrat 25 procent, säger Hans Lassen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA