"Det har varit ett fantastiskt bra stöd för oss"

FÖRDJUPNING: ARBETSTAGARKONSULTER2017-11-22
Vad gjorde arbetstagarkonsulten på er arbetsplats och vilka effekter fick det?

Maria Persson, STs sektions­ordförande vid Umeå universitet:

– Arbetsgivaren ville lägga ned en verkstad där kvalificerade instrumenttekniker byggde apparatur på beställning av forskare. Vi ansåg att verkstaden innebar god kvalitet och god hushållning med resurser, och kände att vi fick ännu starkare argument när arbetstagarkonsulten också kom fram till det efter ett gediget arbete. Men arbetsgivaren kommenterade inte rapporten alls, och verkstaden är nedlagd.

Ann-Marie Bredberg, avdelningsordförande för ST inom Luftfarts­verket:

– Arbetstagar­konsultens insats har gällt en ännu pågående förhandling om arbetsgivarens förslag att övergå till fjärrstyrning av vissa flygtorn. Rapporten är sekretess­belagd, men jag kan säga att den har haft betydelse. Arbetstagarkonsulten har fokuserat på ekonomiska konsekvenser, med en kompetens som vi kanske inte har i våra vanliga yrkesroller. Det har varit ett fantastiskt bra stöd för oss.

Gull-Britt Olander, avdelningsordförande för ST inom Lantmäteriet:

– Lantmäteriet ville lägga ned ett stort antal små lokalkontor. Arbetstagarkonsultens rapport bekräftade i stort det vi varit rädda för: Långa avstånd mellan kontoren, vilket medfört många avhopp, och ett nytt arbetssätt utan kundbesök som försämrar servicen och orsakar långa handläggningstider. Det var en bra genomlysning, även om den inte förändrade beslutet. Nu har Lantmäteriet väldigt långa väntetider.

Maria Persson, ST inom Umeå universitet.
Maria Persson, ST inom Umeå universitet.
Ann-Marie Bredberg, ST inom Luftfartsverket.
Ann-Marie Bredberg, ST inom Luftfartsverket.
Gull-Britt Olander, ST inom Lantmäteriet.
Gull-Britt Olander, ST inom Lantmäteriet.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.