Mats Lundgren tycker sig ha nytta av cykelträningen på sitt arbete: »Det händer att jag behöver klättra för att lösa saker. Då är det bra om man är i god fysisk form.«
Bild: Ulf Westman/Mittmedia
Mats Lundgren tycker sig ha nytta av cykelträningen på sitt arbete: »Det händer att jag behöver klättra för att lösa saker. Då är det bra om man är i god fysisk form.«

Drömmer om Tour de France

FÖRDJUPNING: INTERVJU2018-09-18
På jobbet blir det lätt 10 000 steg om dagen. När han kommer hem väntar cykeln. Riktigt branta backar är idealet för ST-medlemmen Mats Lundgren, säkerhetstekniker på Kriminal­vårdens anstalt Saltvik i Härnö­sand och elit­motionär.
Av:  Jenny Damberg

Hur mycket cyklar du?

– Det blir gärna pass på sex, sju eller åtta mil. På ett år cyklar jag runt 600 mil. Jag började med tävlings­cykel när jag var elva år. Som junior elit­satsade jag och vann några etapplopp. Men som ung vuxen drog jag
sönder ryggen i en vurpa. Efter det kom jag tillbaka, men aldrig på samma sätt. Jag är opererad och har höftledsprotes.

Du tävlar fortfarande?

– Jag tävlar inte så intensivt, efter­som jag är rädd om den höftleds­protes jag har. Men jag kom nyligen trea i »Krimgirot«, en nyinstiftad cykel­tävling som körs på Kriminalvårdens SM. Den var på nio mil och jag cyklade på 2 timmar och 27 minuter. Och för två år sedan körde jag Vätternrundan på tiden 7 timmar och 14 minuter, vilket var elva minuter efter vinnaren och en femtio­fjärdeplats av drygt 18 000 startande.

Hur märker du av höftledsprotesen när du cyklar?

– Faktiskt inte alls. Den sidan är bättre än den som är inte är opererad. Jag har haft tur. Men det som är bäst är att jag inte har ont. Innan operationen kunde jag nätt och jämnt gå under fem års tid. Jag haltade fram.

Har du nytta av cyklingen på jobbet?

– Ja, det tycker jag. Det är många som håller på med olika saker. Jag tycker att man har nytta av att idrotta i allmänhet. Jag rör mig mycket på jobbet, jag går omkring 10 000 steg om dagen och det händer att jag behöver klättra för att lösa saker. Då är det bra om man är i god fysisk form.

Vad är det bästa med cykling?

– Det är att man kommer ut i naturen och får frisk luft. Det är lite av att förena nytta med nöje. Det är extra kul om man är flera som är jämbördiga och sporrar varandra. Vi brukar vara några stycken som trampar.

Har du något drömlopp kvar?

– Ja, Tour de France. Men jag är för gammal för det. Däremot har jag en deldröm i form av att någon gång cykla Mont Ventoux, också det i Frank­rike. Det ska vara en jobbig backe. Den är 22–23 kilometer lång.

Drömmer du om att cykla uppför eller nedför den?

– Både och.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.