Få ärenden når domstolarna

FÖRDJUPNING: ASYL2006-10-18
Migrationsdomstolarna går på halvfart. De får för få ärenden av Migrationsverket.
Av:  Mikael Silberstein
–Det är inte acceptabelt att asylsökanden får vänta i månader, säger överdirektör Lars-Gunnar Lundh.

Migrationsdomstolarna öppnade sin verksamhet med att skicka tillbaka 3000 fall från den skrotade Utlänningsnämnden till Migrationsverket för yttrande. Verket fick en tung ryggsäck och har fortfarande inte kommit ifatt. Domstolarna väntar på 2000 fall.

–Det har blivit för mycket att göra för en del av vår personal, som fått en dålig arbetssituation, säger Lars-Gunnar Lundh.

Svårt rekrytera kvalificerad personal

Han ser flera orsaker till läget. Migrationsverket har fått kriga med domstolarna om personal. Det har blivit svårt att rekrytera kvalificerade medarbetare och verket har förlorat kompetens.

Färre har sökt asyl och det har gjort att Migrationsverket avgjort färre ärenden än planerat.

–Därför krävde den förra regeringen att vi skulle spara, samtidigt som vi byggde upp en ny organisation. Personalen har minskat med mer än en fjärdedel, säger Lars-Gunnar Lundh.

Carl Ingels är processförare och medlem i ST på Migrationsverket i Solna. Han tror att den grupp som haft det tyngst på Migrationsverket är assistenterna, som fått lägga enormt mycket kraft på att kopiera handlingar.

–Det märks att folk känner sig slitna. Situationen är långt från idealisk, men jag har varit med om värre.

Fler uppehållstillstånd har beviljats

Även för processförarna har det varit en tung arbetsbelastning. Men nu har det anställts fler. De försvarar verkets argumentation i migrationsdomstolarna.

Den senaste tiden har Migrationsverket beviljat fler uppehållstillstånd än vanligt. Det beror på utvecklingen i Irak och Somalia. Få avslag gör att migrationsdomstolarna får mindre att göra.

Men nu har det strömmat in en hel del ärenden om medborgarskap från Migrationsverket. Däremot kommer betydligt färre asylfall än beräknat. I väntan på fler får personalen på Migrationsdomstolen i Stockholm jobba med mål om socialbidrag och socialförsäkringar.

–Vi känner en viss frustration över fördröjningen från Migrationsverket. Ur ett mänskligt perspektiv är det negativt att asylsökande ska behöva vänta länge, säger chefsrådsman Björn Zedenius.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.