Domstolar dömer olika i asylmål

FÖRDJUPNING: ASYL2006-10-18

Asylsökande som fått avslag av Migrationsverket och som får sitt fall prövat av Migrationsdomstolen i Stockholm har mindre än hälften så stor chans att få stanna som sökande vars öde avgörs av domstolarna i Göteborg eller Malmö.

Av:  Mikael Silberstein

ST Press har tagit fram statistik över hur migrationsdomstolarna dömt under sitt första halvår. Om migrationsdomstolen ändrar Migrationsverkets beslut i ett asylfall betyder det att den sökande får stanna. I Malmö och Göteborg ändras besluten i 34 procent av asylfallen. I Stockholm händer det bara i 15 procent av fallen.

–Det här är allvarligt och uppseendeväckande. De som jobbade för Utlänningsnämnden i Stockholm har gått över till migrationsdomstolen i staden och fortsätter med sitt restriktiva synsätt, säger advokat Lars Gagnér.

Tanken med de nya domstolarna var att öka rättssäkerheten och ha fler muntliga förhandlingar. Men asylsökande får komma till tals i muntlig förhandling betydligt mer sällan i Stockholm än i Göteborg och Malmö.

Risk att gammal praxis cementeras

–Det ser ut som att Utlänningsnämndens restriktiva praxis spridit sig till Stockholm, även när det gäller muntliga förhandlingar. Byts människorna inte ut finns det en risk att den gamla praxisen cementeras.

Lars Gagnér befarar att välunderrättade asylsökande söker sig till Göteborg eller Malmö.

–Siffrorna är häpnadsväckande. Stockholmarna dömer restriktivare och djungeltrummans betydelse ska inte underskattas. Migrationsdomstolarna måste samverka mer.

Carl Ingels är processförare på Migrationsverket och medlem i ST. Hans jobb är att försvara Migrationsverkets beslut i Migrationsdomstolen i Stockholm. Han betonar att domstolens arbete inte riktigt kommit i gång än.

–Men de flesta processförare på verket har en känsla av att domstolen är mindre benägen att bifalla ärenden än Utlänningsnämnden.

Varför dömer stockholmarna restriktivare?

–Min gissning är att en hel del domare kommer från Utlänningsnämnden. De har goda kunskaper om många länder medan domarna i Göteborg och Malmö kanske är färskare.

Chefsrådman för Migrationsdomstolen i Stockholm är Björn Zedenius. Han anser inte att asylsökande ska dra sig för att komma till Stockholm och andra delar av domstolens upptagningsområde.

Fler överklaganden i Stockholm?

–Har man rätt att få asyl ska man få det. Vi tycker att vi gör riktiga bedömningar. Men det ser ut som att det finns en tendens till regionala skillnader. Om det håller i sig får vi se över det här.

Björn Zedenius vill inte kommentera om skillnaderna beror på att personal från Utlänningsnämnden gått över till Migrationsdomstolen i Stockholm. Men han påpekar att det kan finnas andra förklaringar. Asylsökande från olika länder söker sig till olika delar av Sverige. Det kan också vara så att sökande från Stockholm överklagar mer än andra. Och att de inte kräver att få komma till tals i en muntlig förhandling.

Så här dömer migrationsdomstolarna

- Ärenden som överklagas från Migrationsverket till domstolarna är negativa för den sökande. Om beslutet ändras blir beskedet positivt för den sökande.

- I Göteborg och Malmö ändras besluten mer än dubbelt så ofta som i Stockholm i asylfallen.

- I alla migrationsdomstolar ändras besluten i 26 procent av fallen, i Göteborg i 34 procent, i Malmö 34 procent och i Stockholm 15 procent.

- Fallen med omedelbar verkställighet har räknats bort från asylfallen, eftersom de avgörs snabbt. Det kan vara ärenden där asylsökande sökt eller rest in genom ett annat EU-land. Då ska det landet pröva asylansökan.

- 2700 ärenden avgjordes första halvåret. Av dem var nära 1200 asylfall.

- Många fall handlar också om uppehållstillstånd och medborgarskap. De fallen avgörs snabbare än asylärenden.

- Det är betydligt vanligare att det blir muntlig förhandling i Göteborg och Malmö än i Stockholm i asylfallen.

- I alla migrationsdomstolar blir det muntlig förhandling i 32 procent av fallen, i Göteborg i 49 procent, i Malmö 39 procent och i Stockholm 21 procent. 

Källa: Domstolsverket.

Beräkningarna har ST Press gjort.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA