Kettlebellkloten kan väga upp till 32 kilo. »Det blir väldigt mycket mjölk­syra«, säger Anna Berglind.
Bild: Johan Wahlgren
Kettlebellkloten kan väga upp till 32 kilo. »Det blir väldigt mycket mjölk­syra«, säger Anna Berglind.

Fem års träning gav henne fyra VM-guld

FÖRDJUPNING: INTERVJU2018-05-15
38 år gammal började ST-medlemmen Anna Berglind, handläggare vid Läkemedelsverket, träna med kettlebells, ett slags klot med handtag. Fem år sena­re vann hon fyra guldmedaljer vid VM i Grekland i denna sport, som kräver både styrka och stor uthållighet.
Av:  Jenny Damberg

Du har tränat och tävlat med kettlebells i fem år. Vad visste du om sporten när du började?

– Ingenting egentligen. Jag hade gått på en del gruppträningspass, och när terminen närmade sig slutet började jag titta runt för att se hur jag kunde fortsätta. Jag hittade kettlebellträning hos Duderö IF i Östhammar och åkte dit för att testa. Det blev kärlek vid första försöket.

Och kärleken var besvarad. Du började tävla och det har gått väldigt bra.

– Ja. Det är kul när man hittar något där man kan bli riktigt bra, och ännu roligare när det inte är något som man har behövt träna från det att man var riktigt ung. Jag var 38 när jag började. Det är rätt gammalt för att börja i en ny sport där man kommer upp i elitnivå.

Men du har tränat och tävlat i annat tidigare?

– Jag har tävlat i hästhoppning. Men jag slutade när andra barnet var på väg.

Hur jobbigt är kettlebells?

– Det blir väldigt mycket mjölk­syra. För att fixa ett tävlingsset behöver man ha styrka, uthållighet, teknik och taktik. De första minuterna känns det gans­ka bra, men sedan kommer mjölksyran krypande.

Hur mycket väger kloten?

– Det finns olika tävlingsvikter, från 12 till 32 kilo. Jag är den första svenska dam som tävlat med två 24-kilosklot.

Hur tävlar man i kettlebells?

– Tävlandet går ut på att göra så många repetitioner som möjligt under tio minuter. En rörelse är att pendla med en kettlebell ned mellan benen och sedan stöta den upp över huvudet. Det krävs mycket mental styrka när kroppen skriker att man ska sluta. Det är i hög grad en mental sport.

Vad har du för mentala strategier?

– Jag tycker om att tävla – men jag tycker mer om att vinna än att tävla, om jag säger så. Det är jobbigt psykiskt och fysiskt att tävla, men när det går bra så är det drivkraften att fortsätta.

Du arbetar till vardags på Läke­medelsverket i Uppsala. Har du fått med dig några kolleger i sporten?

– Vi har faktiskt precis börjat med olika gympass på jobbet. Jag ska hålla i ett par pass med kettlebells. Vi får se om jag skrämmer bort alla eller om någon blir sugen på att fortsätta.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.