Per Larsson med sin norska rekordlax på 15,1 kilo. »Det är en sådan fisk man väntar på hela livet«, säger han.
Bild: Privat
Per Larsson med sin norska rekordlax på 15,1 kilo. »Det är en sådan fisk man väntar på hela livet«, säger han.

Fisket har fått honom på kroken

FÖRDJUPNING: INTERVJU2018-02-13
ST-medlemmen Per Larsson på Linnéuniversitetet i Kalmar är professor på institutionen för biologi och miljö och forskar om fiskekologi. Men han är också engagerad i ledningen för föreningen Sportfiskarna.

Vad gör Sportfiskarna?

– Från början var det enbart en förening för sportfiskare med en tidning och trevliga fiskereportage. Men nu är vi en professionell organisation med
50 anställda på kansliet och över 50 000 betalande medlemmar. Alla som spinnfiskar, metar eller flugfiskar kan vara med, däremot inte den som fiskar med nät. Jag sitter i förbundsstyrelsen.

Vad har föreningen på agendan?

– Vi driver på för att förbättra sportfisket för arter som lax, gädda och
abborre. Exempelvis jobbar vi för att få bort vandringshinder i älvar och vatten­drag. Vi har också en stor barnverksamhet och erbjuder möjlighet för barn att fiska, inte minst barn i storstadsmiljöer. Vi ordnar också tävlingar. Förr handlade det om att dra upp så många som möjligt och visa upp och väga. Nu försöker man mäta och släppa tillbaka.

Vilken typ av fiske föredrar du?

– Jag har fiskat mycket ända sedan jag var sex år gammal. Jag metar, spinnfiskar och flugfiskar. Nu för tiden har jag inte riktigt lika mycket tid, men jag flugfiskar gärna lax i Norge. Jag fick en lax på 15,1 kilo, vilket är personligt rekord, i en älv vid Trondheim förra sommaren. Det är en sådan fisk man väntar på hela livet.

Vad forskar du om?

– Just nu forskar jag om Sveriges och Europas största fisk, malen. Den finns bara i tre vattensystem i landet – Helgeån, Emån och Båven-systemet.
I Helgeån finns ungefär 1 500 vuxna individer. Bakgrunden är att det är en varmvattenfisk, som levt på spar­låga i många hundra år, kanske tusen år. Men om det blir varmare kanske den kan klara sig bättre.

Har du någon nytta av fisket i jobbet?

– Jag jobbar ju med fisk, men visst jag kan få många idéer från sportfisket – och tvärtom, en del kunskap från forskningen. Samtidigt är det inte alltid så lätt att forskare och sportfiskare alltid har samma åsikter eller kunskaper. Den som är ute mycket och fiskar kan saker som inte forskare kan och vice versa.

Ditt bästa fisketips?

– Man måste ju veta var man ska fiska någonstans, var det finns fisk. Och det bästa är att använda naturligt agn. Konstgjort kan aldrig bli bättre.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.