”Frågan har fått för stort utrymme”

FÖRDJUPNING: POLISEN2009-06-23

Många civilanställda inom Polisen vittnar om att de känner sig som andra rangens medarbetare. »Det är inget negativt med att ge stöd till poliser, tvärtom, det ska värderas högt«, säger rikspolischefen Bengt Svenson.

– I de flesta verksamheter är förutsättningarna lika för alla personalkategorier, säger rikspolischef Bengt Svenson. Men eftersom regeringen har beslutat att vi ska vara 20 000 poliser till 2010, så kan rationaliseringar endast beröra civilanställda, konstaterar han.

Han hoppas dock att 2009 ska vara ett undantagsår och att det framöver ska finnas förutsättningar att öka antalet civilanställda.

– Men Polisen måste också bli effektivare och därför är stöd och service, som en majoritet av de civilanställda arbetar med, oerhört viktiga verksamheter. Och jag anser inte att det är något negativt med att ge stöd till poliser, tvärtom, det ska värderas högt.

I det sammanhanget är han kritisk mot ST som han tycker alltför starkt fokuserar på frågan om att civilanställda ska få utökade befogenheter, som till exempel i frågan om civila utredare. 

Men vad tycker du om de förslag som kommer fram i den utredning som Rikspolisstyrelsen låtit göra, där utredaren anser att de civila utredarna bör få utökade befogenheter?

– Vi har inte tagit ställning till utredningens förslag än, det behöver hanteras i ett större sammanhang, bland annat i samband med att beslut tas om en ny polisutbildning. Jag anser att frågan ibland är överdramatiserad och har fått för stort utrymme.

Hur skulle du beskriva stämningen mellan poliser och civilanställda?

– De erfarenheter jag har är att motsättningar eller dåligt bemötande inte handlar om civilanställda och poliser. Det är inte förknippat med yrkestiteln, utan det handlar om vissa personer och enheter med problem. Jag menar att det i huvudsak råder ett bra förhållande mellan civilanställda och poliser. Däremot finns det ideologiska motsättningar på facklig nivå.

Vad anser du om den fackliga striden mellan Polisförbundet och ST?

– Polisförbundet och ST värnar sina medlemmar och sin yrkes­identitet. Men självklart ska åsikter framföras på ett nyanserat sätt och någon gång har det varit övertramp, och då tänker jag främst på vissa uttalanden från lokala företrädare på polissidan.

Polisens jargong har varit på tapeten igen.

– När man börjar inom polisen kan man många gånger överraskas av den jargong som råder. Det är en i vissa avseenden hård tillvaro med många negativa situationer att hantera. Jargong och generaliseringar används ibland inom en grupp som ett sätt hantera svåra situationer och lätta upp stämningen. Men det får absolut aldrig bryta mot värdegrunden och man får aldrig gå över gränsen så att någon blir kränkt. Och det är inte i sändarens ögon som jargongen ska avgöras utan i mottagarens.

Polisen har just nu tagit fram ett värdegrundsmaterial. Hur ska det användas?

– Meningen är att materialet ska användas som ett naturligt inslag på arbetsplatsträffar. Det ska ske i linjen och inte vara så himla konstigt. Men det är viktigt med en uthållighet i det.

Flera av dem vi intervjuat vittnar om att de känner sig lönediskriminerade. Det kan skilja många tusen i lön för en civilanställd och en polis som utför samma arbete.

– Vi har individuell lönesättning så alla förutsättningar finns för att få en lönepolitik som svarar mot vilken kompetens man har.

Kan du se ett ökat behov av civilanställda – och i så fall med vilken kompetens?

– De arbetsuppgifter som görs i dag kommer nog att behöva bli gjorda även i framtiden. Vi måste också bli mer effektiva och där är stödverksamheten viktig. Jag skulle gärna se en nationell skrivcentral på samma sätt som man hade lokala förr. Det är en viktig arbetsuppgift sett i ett perspektiv av ökad effektivitet. Det finns även ett fortsatt behov av spetskompetens i framtiden och erfarenheterna av civila utredare är goda. Men i vissa fall tror jag att vi ska köpa in kompetens för en begränsad tid i stället för att anställa.

För vilka arbetsuppgifter kan det bli aktuellt med inköp av kompetens?

– Det kan exempelvis gälla spetskompetens som vi behöver under en begränsad tid, i utvecklingsprojekt och liknande.

Ska en civilanställd kunna bli chef över poliser?

– Ja, utifrån kompetens och fallenhet. Det finns redan exempel på det.

Finn­s det traditioner som hindrar att civilanställda blir aktuella som chefer och att man därigenom inte utnyttjar alla polisanställdas potentiella kompetens?

– Jag vill inte tro det. Anställningar ska alltid göras utifrån kompetens och lämplighet. Inget annat.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA