Arnoldas Zdanevicius lyfte stolt regnbågsfanan under Prideparaden i Vilnius. FOTO: BÖRGE NILSSON
Arnoldas Zdanevicius lyfte stolt regnbågsfanan under Prideparaden i Vilnius. FOTO: BÖRGE NILSSON

Gläds åt prideparad trots hoten

FÖRDJUPNING: LITAUEN2010-05-10

Arnoldas Zdanevicius lyfte regnbågsfanan högst av alla när Litauen höll historiens första prideparad i helgen. Men något nytt jobb får inte den sparkade docenten i sociologi. I stället försöker hans gamla arbetsgivare stämma honom för förtal.

Av:  Börge Nilsson

ST Press har tidigare berättat om hur Arnoldas Zdanevicius karriär vid universitet i Kaunas stoppades efter att han kommit ut som bög.

Men när det nu är dags för den första Prideparaden i EUs förmodligen mest homofoba land är han oerhört lycklig.

– Det känns som om vi på nytt återfått vår självständighet och sluppit ut ur Sovjetunionen, säger han.

Bara ett dygn tidigare upphävdes ett dagsgammalt domstolsbeslut att dra in tillståndet för paraden av säkerhetsskäl.

Och hotbilden är omfattande. Alla deltagare måste transporteras med buss till det avspärrade grönområde där paraden ska gå.

Utanför kravallstängslen samlas flera tusen uppretade motståndare, allt från vanliga litauiska Svenssons till högerextrema skinnskallar och de politiker som krävt att paraden ska stoppas.

Ett stort polisuppbåd håller mobben på avstånd trots att gatstenar och skyltar viner i luften. Men parlamentsledamoten Petras Grazulis lyckas ta sig över kravallstängslet och marschera in för att klå upp arrangörerna.

Hatet varken förvånar eller skrämmer Arnoldas Zdanevicius som är missnöjd med att vara så långt från åskådarna.

– Ju mer vi syns desto snabbare ökar toleransen.

Själv har han blivit TV-kändis efter konflikten med universitetet där han arbetade. Det har gett honom mycket stöd – och mycket hat.

– Det är en sådan oerhörd sak i Litauen att en bög stämmer sin gamla arbetsgivare för att han blivit diskriminerad.

Paraden samlar femhundra deltagare. Många är tillresta från andra baltiska länder och resten av Europa. En gäst är särskilt högt aktad av Arnoldas Zdanevicius. Det är Sveriges Europaminister Birgitta Ohlsson som omgiven av säkerhetspolis går längst fram i tåget.

– Jag blev så lycklig när hon sa att det här var en lika viktig dag som självständighetsdagen 11 mars, hon var ju här då också. Jag skrev till och med ett beundrarmejl till henne.

Lite senare använder Birgitta Ohlsson samma ord när hon träffar ST Press strax innan hon flyger tillbaka till Stockholm.

– Jag är överlycklig och fantastiskt glad över att få genomföra den här Prideparaden. Det här har definitivt tagit Litauen i rätt riktning.

Arnoldas Zdanevicius håller med, men kan komplettera bilden. All TV-tid har gjort honom till en tydlig företrädare för gayfrågor.

– Jag har inga problem med uppmärksamheten. Men min mamma blir räddare ju mer medierna skriver om mig. De lider, som alla föräldrar i homofoba samhällen.

När det gäller jobbet lider även Arnoldas Zdanevicius. Efter ett kort inhopp på halvtid som universitetslektor i sociologi och tre månader i ett forskningsprojekt i Budapest är han arbetslös igen i Litauen.

– Jag söker jobb på jobb på jobb och får ingenting.

Diskrimineringsmålet mot hans gamla arbetsgivare, Vytautas Magnus-universitetet i Kaunas, ska upp i rätten igen före sommaren.

Som motdrag ville universitetet för en månad sedan lägga ytterligare en stämning till målet. Den riktade sig mot Arnoldas Zdanevicius och gällde misskreditering av universitetets namn, alltså ett slags förtal av arbetsgivaren.

Arnoldas Zdanevicius advokat, Diana Gumbreviciute-Kuzminskiene, säger:

– Rätten ansåg inte att det hörde ihop med vårt mål och avslog deras begäran. Men det hindrar inte att universitetet kan stämma honom senare i ett separat mål.

Birgitta Ohlsson i Pride-paraden i Vilnius. FOTO: BÖRGE NILSSON
Birgitta Ohlsson i Pride-paraden i Vilnius. FOTO: BÖRGE NILSSON
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA