Bild: Getty Images

Glasögonen kan avhjälpa många problem

FÖRDJUPNING: TERMINALGLASÖGON2018-10-11
Torra ögon, röda ögon, trötta ögon. De symtom som lätt uppstår framför en skärm kan avhjälpas. Det är arbetsgivarens ansvar att bekosta synundersökning och särskilda terminalglasögon när sådana behövs.
Av:  Jenny Damberg

– Det kvittar om du jobbar en timme eller åtta. Du behöver se den stunden, säger Git Grönvall, optiker i Malmö, som bland annat arbetar med att prova ut terminalglasögon.

Det är arbetsgivarens ansvar att bekosta synundersökning, och glas­ögon, för anställda som regelbundet arbetar minst en timme om dagen vid en skärm. Synundersökningen går till som vanligt, med tillägget att man även mäter för terminalavstånd, vanligtvis cirka 60 centimeter.

– Du kan inte använda terminalglasögon till att köra bil eller se på avstånd med dem, säger Git Grönvall.

Det är inte bara ögonen som påverkas när synen sviktar framför skärmen. Besvär i nacke, skuldror och rygg är vanliga problem till följd av kompensatoriska arbetsställningar.

– Har du vanliga progressiva glasögon ser du vid en skärm, men du måste lyfta hakan för att komma rätt i synfältet. Det är detta som gett upphov till uttrycket »gamnacke«. Att spara nacke och axlar är en stor anledning till att ha terminal­glasögon.

Allt sitter dock inte i glasögonen.

Annika Mattus Tufvesson är syn­ergonom och specialist på för ögat skonsamma arbets­platser. Grund­läggande är, förklarar hon, att det finns tillräckligt med ljus, utan bländning och utan reflexer i skärmen.

– Det betyder att ljusets mängd ska kunna varieras efter person och behov. En 40-åring behöver ungefär dubbelt så mycket ljus som en 20-åring och en 60-åring nästan dubbelt så mycket som en 40-åring, säger Annika Mattus Tufvesson.

Tipsen som hjälper dig att spara ögonen

1. Blinka. Det fuktar ögonen.
2. Välj glasögon som filtrerar bort blått ljus. All modern belysning, som led, lysrör och skärmar, har en frekvens som ögonen inte är vana vid och som är onödigt ansträngande.
3. Titta upp på något långt borta då och då. Det ger ögat en välbehövlig paus.
4. Undvik reflexer.
5. Håll rätt avstånd: 60 till 80 centimeter.
6. Zooma in. Arbetsmiljöverket rekommenderar en teckenhöjd på 3,5–4 mm på skärm. Många gånger är tecknen inte mer än 2 mm höga.
7. Vinkla skärmen. Man ska se ned minst 20 grader på skärmen och den ska vinklas mot ögonen. Då sänks ögonlocken och ögat håller sig fuktigare. 
 
Rådgivare: Synsam samt synergonomen Annika Mattus Tufvesson vid A-Ergonomi.

31%

31 procent av de tillfrågade i en undersökning gjord av Specsavers 2016 kände till att arbets­givaren ska bekosta nödvändiga terminal­glasögon.

Närprogressiva glas smidigast på jobbet

Med närprogressiva glasögon slipper den som har flera synfel att ständigt ta av sig eller byta glas­ögon. De är ett dyrare alternativ till enkelslipade terminalglasögon och har oftast bildskärmsslipning i mitten, läsavstånd till papper längst ned och »talavstånd« högst upp, förklarar syn-ergonomen Annika Mattus Tufvesson.

Presbyopi

Presbyopi. Det latinska ordet för ålderssynthet, en förändring av ögat som leder till försämrad förmåga att se närbelägna objekt och som ofta gör sig påmind efter 40. Behovet av terminalglasögon uppstår för många då ålderssyntheten kommer.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.