Göran Sjögren är chaufför på Kriminalvården – när han inte spelar in film. »Målet är SVT eller TV4«, säger han.
Bild: Jerker Andersson
Göran Sjögren är chaufför på Kriminalvården – när han inte spelar in film. »Målet är SVT eller TV4«, säger han.

Han vann pris i Hollywood

FÖRDJUPNING: INTERVJU2018-01-23

ST-medlemmen Göran Sjögren kör fjärrtransporter vid Kriminal­vården i Göteborg. När han inte jobbar är han skådespelare och filmproducent. Hans polis­thriller Vilsen har vunnit pris i Holly­wood.

Hur började filmkarriären?

– När jag var tio eller elva år hade vi kameror som man fick låna på fritidsgården och jag blev hooked på det. Någon­stans runt 2000 var jag statist på olika produktioner, tyckte det var kul och började skriva på min första film.

Vad handlar »Vilsen« om?

– Jag spelar en polis som fått ett fall som han inte kan lösa, en seriemördare i Göteborg. Det finns inget att gå på, tills det kommer in en före detta pastor på stationen och talar om att det finns en sekt som mördar. Men berättelsen om andar och demoner känns hokus pokus så min rollfigur avfärdar pastorn, men min kollega tar in henne i fallet. Det är actionthrillerskräck kan man säga, en polisfilm med ockulta inslag.

Filmen tog åtta år att göra. Varför?

– Den tog några år att skriva, och inspelningen tog tre år. Vi hade inga pengar, och alla skådespelare jobbar i stort sett ideellt. Ibland hade de andra jobb, och ibland när de kunde så kunde inte jag.

Den har fått flera priser – berätta!

– Vi vann priset för bästa film på Hollywood International Moving Pictures Film Festival. Sedan har vi vunnit i Miami, Orlando, Stockholm, Venezuela och Kanada, och i januari ska filmen sändas på tv i Japan. Eftersom det är en så liten produktion är jag väldigt stolt över att vi är stora i utlandet.

Hur hittade japanerna filmen?

– De som har gjort effekterna i Vilsen har jobbat med Mad Max, Avatar och Pirates of the Caribbean. Regissören känner dem så effekterna blev jätte­avancerade, definitivt inte lågbudget. Japanerna undrade varför de var med i just vår film och om vi kunde skicka ett ex. De gillade den men ville ha mer blod, så killarna fick lägga på lite.

Vad tar du med dig från Kriminal­vården in i filmandet?

– Mycket, jag är med på rättegångar där man kan hitta inspiration. Inte som man kan rippa rakt av, men jag tar några delar här och var.

Vad blir nästa projekt?

– Jag har en polisserie på gång i Göte­borg, om en specialstyrka som tar hand om det råaste råa. I vår ska vi göra en pilot och sedan får vi se. Målet är SVT eller TV4.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.