”Jag har verkligen nytta av min hobby i jobbet”, säger Marcus Hofvander som arbetar som ordningsvakt på tingsrätten och tränar självförsvar på fritiden.
Bild: Jörgen Johansson
”Jag har verkligen nytta av min hobby i jobbet”, säger Marcus Hofvander som arbetar som ordningsvakt på tingsrätten och tränar självförsvar på fritiden.

Har rätt hobby för att skydda rätten

FÖRDJUPNING: INTERVJU2017-11-22
ST-medlemmen Marcus Hofvanders arbetskamrater tycker att han är rätt person på rätt plats. På fritiden tränar han självförsvar och MMA och håller kurser. Till vardags står han för tryggheten som ordningsvakt på tings­rätten i Hässleholm.

Krav maga – vad är det?

– Det är ett realistiskt självförsvarssystem med rötter i israeliska armén. Det handlar om att kunna hantera en eller flera angripare, med eller utan vapen. Vi tränar mest i vår klubblokal, men också i miljöer som gator, parker och trånga utrymmen och ibland när det är mörkt.

Men man tävlar inte i krav maga?

– Nej, men jag tränar även mixed martial arts, MMA, som är en kampsport. Jag har hittills aldrig brytt mig om att tävla. Men nu, när jag kommit lite till åren, har jag ändå blivit intresserad av att testa mig lite mot andra, så jag ska snart gå min andra match.

Du har startat en förening?

– Ja, jag och en annan kille startade Gripen kampförening här i Hässleholm för några år sedan. Vi tränar själva och har träningsverksamhet i krav maga och MMA. Vi har också haft kurser i självförsvar för kvinnor i alla åldrar.

Vad gör du till vardags?

– Jag jobbar både som ordningsvakt och administratör. Större delen av min tid sköter jag registraturens brevlåda, expedierar domar och så, men jag är alltid i tjänst som ordningsvakt. Så jag har verkligen nytta av min hobby i jobbet. Så sent som i fredags blev det lite tumult här. Krav maga har gjort att jag känner mig trygg, eftersom jag är så förberedd som jag bara kan vara.

Du har lärt dina arbetskamrater självförsvar?

– Ja. Vi har haft en friskvårdsdag då jag körde en snabbutbildning på tre timmar. Alla var med – från lagmannen till vaktmästaren. Det som är bra med krav maga är att det bygger på instinktiva rörelser som är lätta att lära sig.

Vad är det viktigaste i självförsvar?

– Det är den mentala biten, att du tror på dig själv. Sedan gäller det att snabbt analysera situationen så att man använder rätt taktik och att inse att storleken har betydelse. En liten tjej är i underläge mot en stor kille. Därför ska man träna mycket på att kunna slå sig fri och spurta därifrån. Träna tekniker är så klart också viktigt.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.