
Hjälper människor att studera utomlands
Namn: Felicia Giertta.
Ålder: 27 år
Bostad: Lägenhet i Solna.
Familj: Sambo med Fleix.
Yrke och arbetsplats: Studistödsutredare på Centrala studiestödsnämnden, CSN, i Stockholm.
Månadslön: 27 400 kronor.
Det här gör jag på jobbet: Jag jobbar med att utreda och handlägga studiemedel för studier utomlands. Läsåret 2014/2015 hade omkring 30 000 personer studiemedel från CSN för studier utomlands. USA är det klart vanligaste landet man vill studera i.
Sedan jobbar jag 25 procent av tiden med verksamhetsutveckling. Det handlar om att utveckla bättre rutiner för mer likvärdiga och säkra prövningar av studieresultat, både svenska och utländska. Jag är den enda i gruppen som arbetar med handläggning av studiemedel för utlandsstudier, så jag fokuserar mest på det. I samband med det uppdaterar jag vår handbok i ämnet.
Därutöver uppdaterar jag vårt landregister med information om olika länder och deras skolor. Dessutom svarar jag på studenters frågor både på telefon och e-brev.
Det här gör jag på fritiden: Det varierar beroende på säsong. På sommaren spelar jag gärna golf. På vintern försöker jag träna golf i hall och så åker jag skidor och har även provat att åka skridskor i år. Jag gillar att läsa böcker. Året runt sjunger jag i en kvinnokör.
Det bästa med jobbet: Det är väldigt varierande. Jag gillar att prata med studenter och känna att jag kan hjälpa dem. Det är också givande att vi gör det möjligt för människor
att åka i väg och studera och bli berikade.
Det vill jag förändra i jobbet: Vi har börjat med ett förbättringsarbete, typ lean. Det är en bra idé men jag upplever att själva tillvägagångssättet inte är riktigt färdigt än. Grundidén att medarbetare får möjlighet att påverka är bra, men det ska göras fullt ut, tycker jag. Nu kan det kännas segt och man kan få besked att det inte går. En annan sak att förbättra är hur vi förbereder oss för våra mer intensiva perioder.
Därför är jag med i ST: Det var väldigt självklart för mig, för jag ser det som facket för tjänstemän i staten. Det är facket som driver frågor som är viktiga för oss inom staten och som är gemensamma för många olika myndigheter.
Viktigaste frågan för facket: Just nu är det att stärka facket som organisation och att man inte tappar medlemmar. Facket behöver många medlemmar så att vi får en stark motpart till arbetsgivaren. Vi tar mycket för givet i dag när det gäller vår trygghet på arbetsplatsen.