Bild: Getty Images

Så väljer du rätt tangentbord

KORT OM: TANGENTBORD2021-05-07

För alla som jobbar vid en dator är tangentbordet ett viktigt arbetsredskap. Har du en modell som passar dig och en bra arbetsställning mår din kropp bättre och du kan skriva snabbare. 

 1. Separat tangentbord är bäst
  Att använda den bärbara datorns ­tangentbord är ofta smidigt och behöver inte alltid vara fel. Men sitter du vid datorn längre stunder eller skriver mycket finns det fördelar med att använda ett externt tangentbord. Framför allt kan det bidra till en bättre arbetsställning, men du kan också arbeta mer effektivt.
   
 2. Välj en storlek som passar
  I dag finns ett enormt utbud av tangent­bord och många modeller att välja på. Flyttar du tangentbordet mellan hemmet och kontoret kan det vara klokt att välja en mindre variant. En sådan kan göra det lättare att hitta en mer naturlig position för den arm du använder till datormusen. Nackdelen är att ­mindre modeller ofta saknar extra siffer­tangenter. Använder du dem ofta kan du i stället välja en större variant eller komplettera med en separat nummersats.
   
 3. Akta dina handleder
  Det är viktigt att tänka på tangent­bordets höjd. Väljer du en modell med för hög kant kommer du att behöva arbeta med handleden uppåtvinklad, vilket kan leda till överbelastning. Leta efter ett tangent­bord som är lågt och sträva efter att kunna ha handlederna så raka som möjligt när du skriver.
   
 4. Placera händerna rätt
  Om du sällan använder den numeriska delen på ditt tangentbord, eller saknar en sådan, placerar du tangentbordet så att mellanslagstangenten hamnar mitt framför din mage. Ställ det en till två decimeter in på skrivbordet, där du tycker det känns bra. Se till att du kan arbeta med båda händerna på tangentbordet innanför din axelbredd.
   
 5. Trådlöst kan vara smidigt
  För vanligt kontorsarbete finns inga betydande skillnader i prestanda mellan trådlösa tangentbord och modeller med sladd. De trådlösa varianterna är ofta lite dyrare och behöver laddas ibland, men har många uppenbara fördelar när det gäller smidighet. Det trådlösa tangentbordet går också enkelt att använda ihop med din bärbara dator, vilket kan innebära bättre ergonomi om du reser i arbetet.
   
 6. Få upp farten med rätt fingersättning
  Genom att lära dig att använda en korrekt fingersättning kan du öka takten på ditt skrivande. Du hittar rätt position genom att lägga pekfingrarna på tangenterna F och J, som har en markering på de allra flesta tangentbord. På nätet finns många instruktionstexter och filmer som visar hur du ska göra. Öva på att skriva utan att titta på tangenterna – försök att träna en liten stund varje dag om det känns svårt.

Därför sitter bokstäverna som de gör  

QWERTY är namnet på den absolut vanligaste ­utformningen av tangentbord. Namnet kommer från de sex bokstäverna längst upp till vänster. Denna design hänger ihop med utvecklingen av mekaniska skrivmaskiner. För att de skulle fungera bra var det viktigt att bokstäver som ofta skrevs efter varandra inte satt intill varandra. I dag finns även andra varianter, men de har inte fått samma genomslag.

Testa dig själv

På nätet finns sidor där du kan testa hur många ord du klarar att skriva på en minut. Du kan utmana dig själv eller jämföra dig med andra. Genomsnittet ligger mellan 30 och 40 ord i minuten, men de som är riktigt skickliga kan nå det dubbla. En svensk studie har visat att de som inte behöver titta på tangenterna när de skriver klarar fler ord per minut.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA