Lean ska slimma förvaltningen

FÖRDJUPNING: EFFEKTIVISERING2011-03-22

Allt fler statliga arbetsplatser använder lean, bilindustrins
effektiviseringsfilosofi, för att rationalisera verksamheten. Men tillvägagångssätt och resultat varierar. ST Press har tittat på tre, sinsemellan olika, leansatsningar.

Av:  Sofia Brax

Lean production är en effektiviseringsfilosofi som utvecklats inom bilindustrin. De senaste åren har den väckt allt större intresse som lösning på alla tänkbara problem – också inom statlig förvaltning.

Grundtankarna bakom lean föddes redan för 100 år sedan, i Fords bilfabrik i Detroit, och finslipades sedan på Toyotas fab­riker i Japan.

I grunden handlar filosofin om att ta bort »slöserier«: allt utöver ett minimum av utrustning, material, lokaler, rörelser och arbetstid som krävs för att skapa värde i en tjänst. Till detta använder man en rad olika verktyg.

Länge användes konceptet bara inom bilindustrin, men spred sig med tiden inom tillverkningsindustrin. På 1990-talet tog sig idéerna in i tjänstesektorn.

När ST Press 2009 skrev om lean, hade Posten och Verket för högskoleservice redan infört filosofin på bred front, och flera andra statliga verksamheter hade provat på eller stod i begrepp att göra det.

Sedan dess är det betydligt fler statliga myndigheter och bolag som valt att jobba med lean – och fler väntas haka på.

Stefan Attefall, minister med ansvar för offentlig förvaltning, har på senare tid ofta talat om behovet av att ta fram »nya processer, tjänster och metoder«. Han har också flaggat för en »nationell kraftsamling för inno­vation och kvalitet i offentlig verksamhet«, som väntas komma under året. Formerna bereds i Regeringskansliet, men Martin Sparr, kansliråd på finansdepartementet, kan inte avslöja något konkret ännu. Han hänvisar till förra årets regeringsproposition om offentlig förvaltning, som är späckad med nyckelorden innovation, kvalitet och verksamhetsutveckling.

– Det står ju inte lean någonstans, men man kan ana ett lean­koncept där bakom.

Läs i de länkade artiklarna om lean inom Polisen, Försäkringskassan och Migrationsverket.

ÄMNEN:

Lean production
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA