Likvärdighet ska vara den röda tråden

FÖRDJUPNING: VÄLFÄRD 22004-06-22

– Det problem vi ska ta itu med kan sammanfattas med ett enda ord: Likvärdighet. Vi ska inte välja bort delar av välfärden, men vem ska göra jobbet när vi får allt fler gamla och sjuka? undrar Britt Bohlin.

Britt Bohlin, riksdagsledamot från västsvenska Mellerud, är en av socialdemokraternas representanter i Ansvarskommittén. Många unga flyttar från Mellerud och andelen äldre ökar, en situation som kommunen delar med många mindre orter i landet.

–Jag är inte så bekymrad över finansieringen av välfärden, den kan vi nog klara med tillväxten, säger Britt Bohlin. Men vi måste fundera över de regionala skillnaderna och den demografiska utvecklingen.

Enligt regeringens långtidsutredning kan det komma att fattas folk till 300 000 tjänster i den offentliga sektorn, förklarar hon.

–Var ska vi hämta dem? Jag är inte pessimistiskt lagd, och utvecklingen är inte statisk, men vi har ett problem.

Den långsiktiga och omfattande personalbristen kommer att driva fram bättre arbetsvillkor i det offentliga, tror hon.

–Vi kommer att få se rejäla lönelyft.

Det behövs också bättre ledarskap och arbetsorganisation. Utifrån sitt tidigare arbete som mentalskötare anser Britt Bohlin att hierarkier hindrar utveckling i verksamheten.

–Det har inte hänt som mycket som i andra sektorer. I det privata är de anställda mer tillfredsställda och cheferna vågar vara chefer.

En organisationsfråga på högre nivå gäller regionernas vara eller inte vara. Britt Bohlin är klart mer positiv än sin partikamrat Pär Nuder.

–Vi har tyckt att försöket med Västra Götaland har varit väldigt bra. Det finns ett antal områden där vi behöver ett större upptagningsområde. Bland annat har sjukvården med sin specialisering drivit på.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA