Många saknar marken

FÖRDJUPNING: FINLAND2003-08-06
Enligt en undersökning, som svenska Socialdemokrater mot EMU låtit finska Gallup utföra, tycker 53 procent av det finska folket att marken var bättre än euron. Det gör framför allt kvinnor (61 procent) och pensionärer (62 procent).
Av:  Ann-Charlotte Viklund

75 procent av de tillfrågade, totalt 500 personer, anser att euron medfört omotiverade prisstegringar, medan 22 procent svarade att den inte gjort det. Oavsett inkomst, sysselsättning eller utbildning fanns en klar majoritet för dem som – när de fick göra en subjektiv bedömning – ansåg att införandet av euron hade medfört omotiverade prisstegringar. Men ju högre utbildning de svarande hade desto mer positiva var de till euron.

Mest negativa till euron (och positiva till marken) är socialdemokratins (58 procent) och vänsterns (65 procent) väljare.

Det finns inga belägg för att Finland haft någon fördel av att vara med i EMU,  påpekar Socialdemokrater mot EMU: Euron har t ex inte bidragit till att minska arbetslösheten eller gynnat tillväxten i Finland. Inflationen har dessutom varit högre i Finland sedan euron infördes än den varit i Sverige. Samma kan sägas om prisökningstakten.

Peter J. Boldt, ekonom vid FFC, finska LO, som intervjuas i en separat artikel, delar inte de svenska EMU-motståndarnas bedömning.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.