Radioamatören Tomas Åberg har engagerat sig som frivillig för att hjälpa till med kommunikation i nödlägen. ”Det är en skön känsla att dra sitt strå till stacken”, säger han.
Bild: Maria Eilertsen
Radioamatören Tomas Åberg har engagerat sig som frivillig för att hjälpa till med kommunikation i nödlägen. ”Det är en skön känsla att dra sitt strå till stacken”, säger han.

Rycker ut med radio

MIN FRITID2020-05-07
När el- och mobilnät slocknar eller skogsbränder härjar rycker radioamatören och ST-medlemmen Tomas Åberg ut som frivillig för att hjälpa till med att förstärka kommunikationen.

Radiohobbyn växte fram tidigt. När jag var ung hade vi en kommunikationsradio i vår båt som väckte mitt intresse, och redan som sjutton­åring blev jag radioamatör. Det är en benämning och en licens som man får efter att gått igenom vissa prov. Jag har alltid fascinerats av möjligheten att kommunicera trådlöst och att hemifrån kunna prata med andra, både lokalt och internationellt. Under militärtjänstgöringen var jag telegrafist, där utvecklades intresset ytterligare och sedan dess har det hängt med mig.

De senaste tio åren har jag engagerat mig allt mer i krissamband, att använda radioutrustning för att hjälpa till i nödlägen. Vid exempelvis en natur­katastrof är det vanligt att alla förbindelser upphör. Men något som få känner till är att det då oftast är vi radioamatörer som är först med att återskapa kommunikationen. Med bara en enkel radioapparat, ett bilbatteri och en trådantenn som man kastar upp i ett träd kan jag under goda förhållanden prata med stora delar av världen.

Jag är nationellt ansvarig för frivilligdelen inom något som kallas för Molos, Mobilt lednings- och sambandsstöd. Vi är ett femtiotal radiointresserade i hela landet som har uppdraget att vid i första hand stora störningar i elnäten återupprätta och förstärka kommunikationsmöjligheterna för dem som arbetar med att återställa elförsörjningen. Vi utbildas fort­löpande och övar mycket tillsammans både lokalt och nationellt. Den senaste gången vi gjorde stor nytta var vid de stora skogsbränderna 2018. Då var vi 27 frivilliga som var ute och hjälpte räddningstjänsten.

Det är en skön känsla att dra sitt strå till stacken, trots att det i grunden ’bara’ är en hobby.”

Berättat för Erik Ignerus

Tomas Åberg

  • Ålder: 57 år.
  • Bor: Njurunda.
  • Arbete: Elinspektör på Elsäkerhets­verket i Umeå.
  • Gör på fritiden: Engagerad radioamatör och nationellt ansvarig för organisationen Molos, Mobilt lednings- och sambandsstöd, som hjälper till med kommunikation i krislägen.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.