"Det är tack vare revyerna det finns teater i varje liten by”, säger Urban Jönsson, som varit huvudförfattare till revyn i Ronneby i tjugo år.
Bild: Andreas Blomlöf
"Det är tack vare revyerna det finns teater i varje liten by”, säger Urban Jönsson, som varit huvudförfattare till revyn i Ronneby i tjugo år.

Skriver skämt för scen

MIN FRITID2023-02-20

Till yrket är Urban Jönsson arkivarie vid Länsstyrelsen i Blekinge län. Fritiden ägnar han åt nöje – som upphovsman till en lång rad revynummer och aktiv i Riksförbundet lokalrevyer i Sverige.

Av:  Jenny Damberg

”För humorproducenter i Sverige är lokalrevyerna oerhört viktiga. Revyerna finns i varenda buske och de sätter upp väldigt mycket humor, som är lokalt skriven och framförd. Det är tack vare revyerna det finns teater i varje liten by. Många lokalrevyer grundades under 1900-talet. Scoutföreningar, nykterhetsrörelsen och idrottsföreningar satte upp revyer för att samla in pengar, utöver att sälja lotter och ordna basarer.

I omkring 20 år har jag varit huvudförfattare till revyn i Ronneby. Nu har den haft paus, och då har jag skrivit mer allmänna lustigheter, som andra revyer har köpt in. Bland annat en sång om att vänta på postpaket – när man får besked om att leverans väntas onsdag någon gång mellan 07 och 22 och så sitter man där och väntar, ända tills man får ett sms där det står ’du var inte hemma’. Det känner många igen sig i.

Politiker är ju ofta föremål för skämt i lokalrevyer, det hör till. Vissa uppskattar det inte, andra blir nästan besvikna om de inte blir omnämnda. En gång var det en politiker vi skämtade om som dök upp på fyra föreställningar, med olika gäster varje gång. ’Ni måste se det här!’ Det är olika hur de tar det.

Jag är också aktiv i Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige, som samlar ungefär 4 000 personer. En av våra årliga träffar är en revyfestival med Revy-SM, som brukar ligga i augusti. Förbundet har också en textbank dit man kan skicka in nummer som andra revyer kan använda sig av mot ett arvode.

Utöver detta skriver jag om nöjeshistoria i olika sammanhang och sitter i styrelsen för Povel Ramel-sällskapet.

Vid ett tillfälle, när en skådespelare var tvungen att hoppa av en föreställning tidigt under repetitionsarbetet, hoppade jag in och axlade hans roller. Men det var undantaget som bekräftar regeln. Jag står inte på scen, utan skriver och befinner mig i bakgrunden. Det passar mig bäst.”

Urban Jönsson

Ålder: 57 år.

Bor: I Ronneby.

Arbete: Arkivarie vid Länsstyrelsen i Blekinge län.

Gör på fritiden: Skriver revynummer, släktforskar, skriver om nöjeshistoria och är aktiv i Ronneby Folkteater, Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige, Povel Ramel-sällskapet och Hyresgästföreningen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA