”De kanske inte hör alla ord i våra ramsor, men de känner trycket och stämningen”, säger Magnus Winberg om hejaklackens roll under handbollslandslagets matcher.
Bild: Petter Arvidsson
”De kanske inte hör alla ord i våra ramsor, men de känner trycket och stämningen”, säger Magnus Winberg om hejaklackens roll under handbollslandslagets matcher.

Släpper ut ångan i klacken

MIN FRITID: MIN FRITID2019-05-02

ST-medlemmen Magnus Winberg jobbar på Lunds universitet och säger att han nog ses som ”introvert it-nörd”. Annat är det på fritiden, då han är hejaklacksledare för handbollslandslaget.

Efter en match är jag oftast helt slut. Alldeles svettig och hes. Men det är det värt – tänk dig att du ensam skriker början på en ramsa och så svarar 14 000 personer i kör. Det ger gåshud på ryggen. Det har inga som helst likheter med jobbet, där jag nog framstår som introvert it-nörd. Men på fritiden lyfter jag på locket och släpper ut ångan.

Jag brinner för att handboll ska växa och bli riktigt stort och jag inbillar mig att mitt engagemang ökar intresset och glädjen, både för publiken och för spelarna. Numera känner jag många av landslagsspelarna och jag vet hur viktig publiken är för dem. De hör kanske inte alla ord i våra ramsor, men de känner trycket och stämningen och det ger dem en helt annan kämpaglöd.

Eftersom jag står med ryggen mot matchen ser jag inte så mycket av det som händer på planen, men jag försöker hålla koll på tiden och ställningen så jag vet vad spelarna behöver från publiken. Under VM i Danmark i januari var jag på plats på nio matcher. Men jag såg dem först i efterhand på paddan. Nästa år är det EM i Sverige, det blir häftigt!

Mitt intresse för handboll har jag fått genom mina barn. Jag har alltid engagerat mig i deras lag och eftersom jag inte platsade som tränare tog jag rollen som speaker på matcherna. När min dotter började spela i Lugis A-lag blev jag speaker på deras matcher. Nu spelar hon inte längre, men jag är fortfarande speaker på Lugis alla hemmamatcher.”

Berättat för Linda Kling.

Magnus Winberg

  • Ålder: 57 år.
  • Bor: Lund.
  • Arbete: Leveransansvarig för it-servrarna på Lunds universitet.
  • Gör på fritiden: Hejaklacksledare och speaker på handbollsmatcher. Tycker också om att bygga och påta i trädgården.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA