Jorge María Londoño är ­a­vdelningsordförande i ST, men också engagerad i flera andra organisationer – Ungdom mot rasism och Transgender Europe.
Bild: Lina Alriksson
Jorge María Londoño är ­a­vdelningsordförande i ST, men också engagerad i flera andra organisationer – Ungdom mot rasism och Transgender Europe.

Utvecklingsledaren som vill förändra världen

MIN FRITID2020-06-08
ST-medlemmen Jorge María Londoño är utvecklingsledare vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälles­frågor. Fritiden ägnas åt arbete mot rasism och för bättre rättig­heter för transpersoner.
Av:  Jenny Damberg

”Jag har varit aktivist sedan jag var 13 år gammal. Startpunkten för mitt antirasistiska engagemang var när jag själv blev utsatt för rasism. Jag kände att varken jag eller någon annan ska behöva utstå det.

Mitt engagemang i hbtq-rörelsen har egentligen samma utgångspunkt. Jag är trött på att se mina transsyskon bli nedslagna på stan eller mördade, vilket är våldets yttersta form. Jag vill också kämpa för transpersoners levnadsvillkor och hälsa, inte bara mot det farliga och dåliga, utan också för det viktiga, bra och nödvändiga.

Jag har tidigare varit partipolitiskt aktiv, men jag har blivit övertygad om att det bästa en kan göra för att förändra är att gå ihop i sitt lokalsamhälle och samla människor kring de frågor en tycker är viktiga.

Jag är förbundsordförande i Ungdom mot rasism och styrelseledamot i den internationella transorganisationen Transgender Europe. Mycket av min fritid går därför åt till aktivism för att förändra världen.

Mitt styrelseengagemang i Ungdom mot rasism innebär i första hand många möten, eftersom rättig­hetskamper till stor del sker i form av strategiskt arbete inom ramarna för de traditionella svenska folkrörelsemodellerna. Men också roligare saker, som träffar med lokalföreningar, föreläsningar och att sitta i paneler och tycka och tänka.

Det jag arbetar med på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är inte samma sak som jag gör på min fritid, men de perspektiv jag har fått med mig genom att ha varit aktiv i civilsamhället under lång tid är väldigt nyttiga i mitt arbete.”

Berättat för Jenny Damberg

Jorge María Londoño

  • Ålder: 26 år.
  • Bor: Växjö.
  • Arbete: Utvecklingsledare vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. 
  • Gör på fritiden: Är avdelnings­ordförande i ST, förbundsordförande i Ungdom mot rasism och styrelseledamot i den internationella transorganisationen TGEU – Transgender Europe. 
     
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.