Att se till att skärmarna och de lådor som används som valurnor kommer på plats i vallokalerna är en av valnämndens uppgifter, berättar Staffan Hederberg.
Bild: Örjan Karlsson
Att se till att skärmarna och de lådor som används som valurnor kommer på plats i vallokalerna är en av valnämndens uppgifter, berättar Staffan Hederberg.

Värnar ett säkert val

MIN FRITID2022-06-20

Staffan Hederberg är fackligt aktiv och kriminalvårdare i grunden. Hans kunskap om säkerhetsfrågor är till stor nytta när valnämnden i Västervik planerar inför valet.

”Jag är ordförande för valnämnden i Västervik och vi har väldigt mycket att göra nu. Det är ett viktigt demokratiskt uppdrag att säkerställa att allt går rätt till och att vi följer alla lagar och förordningar till punkt och pricka. Jag tycker det är otroligt intressant att arbeta bakom kulisserna.

I valnämnden finns alla partier representerade. Tillsammans ansvarar vi för att förbereda allt inför valet i vår kommun. Vi ser exempelvis över distriktens storlek och att det finns tillräckligt med vallokaler och folk som bemannar dem. Vi beställer valsedlar från Valmyndigheten, även om personvalsedlarna levereras direkt från partierna. Vi ser till att det finns valsedelsställ och mycket annat.

I år känns det speciellt när det gäller säkerheten kring valet ur olika aspekter. Det pågår ju ett krig i Ukraina. Jag är glad över att vi inte har ett helt digitaliserat röstningsförfarande, för då hade vi kanske sett en massa cyberattacker nu. När det gäller säkerhetsplaneringen har jag nytta av att ha jobbat som kriminalvårdare. Jag har säkerhetstänket inbyggt och tankar och idéer om vad som skulle kunna ske. Det finns grupperingar i samhället som kan ha för avsikt att ställa till oreda på valdagen. Vi i valnämnden vill självfallet att valet ska gå korrekt till, så att vi minimerar risken för att valet ska överklagas.

För mig är det viktigaste med det här uppdraget att alla partier och alla medborgare ska ha samma möjlighet att utöva sina demokratiska rättigheter. Vi ska se till att ingen fifflar bort valsedlar, och vi ska värna valhemligheten för våra medborgare – att ingen kan stå och titta över axeln när någon röstar. Det är jätteviktiga uppgifter.

På valdagen åker några personer ur valnämnden runt till röstlokalerna. Vi som står på valsedlar får inte vara röstmottagare. När valet är över räknar alla distrikt sina röstsedlar. Det brukar vara klart halv fem på måndag morgon. Efter det åker jag och en tjänsteman till Länsstyrelsen i Kalmar län och överlämnar röstsedlarna, som räknas om av länsstyrelsen.

Nu hoppas jag bara att alla går och röstar i höst och meddelar sin åsikt om hur landet ska styras. Den som inte hittar något parti att rösta på kan rösta blankt – det är också ett sätt att tala om vad man tycker.”

Staffan Hederberg

Ålder: 59 år.

Bor: I Västervik.

Arbete: Fackligt förtroendevald på heltid, med grundanställning på Kriminalvårdens anstalt i Västervik.

Gör på fritiden: Är ordförande i valnämnden i Västerviks kommun och planerar just nu för valet den 11 september i år.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA