Smaklig måltid – när den tas på allvar

FÖRDJUPNING: MAT PÅ JOBBET2008-12-17

Det kan vara svårt att få till en bra lunch. Tiden för rast har krympt, och en del har inte råd att äta ute med kollegorna. Men det finns arbetsgivare som tar maten på allvar. ST Press har besökt Postens huvudkontor i Solna.

Det är riktigt gott. Fiskgrytan är lagom kokt och välkryddad, med räkor till. Bytet av entreprenör i personalrestaurangen Arken på Postens huvudkontor tycks ha fallit väl ut.

Matsalen högt upp i Postens glashus till huvudkontor är rejält tilltagen. Ändå kan det vara svårt att hitta ett ledigt bord när lunchrushen slår till. Det är högt till tak, och fönstren som går från golv till tak längs tre väggar släpper in mängder av ljus och en strålande utsikt över Solna. I en nisch står ett trettiotal mikro­ugnar på rad. Här kan man värma sin medhavda mat och äta tillsammans med de kollegor som köper mat från personalrestaurangen.

– Maten under arbetsdagen är viktig för att man ska kunna utföra ett bra arbete, säger Postens hälsochef Angelica Björkbom. Det gäller särskilt i fysiskt tunga jobb, som vi har här i brevbäringen och på terminalerna.

Meny för brevbärare

Posten har som arbetsgivare lagt ner resurser på att främja goda matvanor bland de anställda. Tillsammans med forskare vid Linköpings universitet har man tagit fram en bra meny för brevbärare, och på många kontor får brevbärarna en gång i veckan ta en stunds arbetstid för att äta gemensam frukost.

Man har haft föreläsningar för nattarbetande om vikten av att försöka äta utifrån ett dagliv.

– Så måste det vara om man jobbar fem nätter och sedan är ledig fem dagar, säger Angelica Björkbom. Det gäller att äta den kraftiga maten på kvällen innan man går till jobbet, även om man behöver något där också för att få energi.

För nattarbetarna är det också viktigt att arbetsplatsen inte bara erbjuder en godisautomat, utan att det finns automater för smörgåsar och lättare måltider, framhåller hon.

När Postens huvudkontor tidigare i år upphandlade en ny entreprenör på Arken var hälsoaspekterna viktiga.

– Våra önskemål var att det skulle vara en bra bredd, ett rejält salladsbord och ett val mellan fisk, kött och vegetariskt. Ett annat önskemål var nyckelhålscertifiering, och företaget som levererar maten håller nu på att nyckelhåls­utbilda all sin personal.

Många postisar gillar traditionell husmanskost, och det är också bra mat, säger Angelica Björkbom. Mat kan vara en känslig fråga att prata om, folk vill inte känna sig mästrade. Men frukostarna för brevbärare kan vara ett sätt att påverka vanor.

– Vi har många unga medarbetare som kanske nyss flyttat hemifrån och inte är så noga alla gånger, särskilt killar och män kan ha lite svårt att förstå betydelsen av bra mat. Men om man ska springa i trappor klarar man sig inte i längden på ett par Japp och en cola.

Ett annat sätt att påverka är genom de så kallade hälsoinspiratörerna, som är frivilliga hälso­intresserade anställda som ägnar en mindre del av sin arbetstid åt uppdraget.

En av dem är ST-medlemmen Lotta Jörnevik på brevterminalen i Västerås. Matfrågan har varit uppe på arbetsplatsträffar. Då har Lotta Jörnevik haft med sig tomförpackningar av färdigmat och andra matvaror, och så har gruppen granskat innehållsförteckningarna för att se vad det är man egentligen får i sig.

– Det blir väldigt konkret. Ett fullkornsbröd kan innehålla mycket socker, och vad får man i sig med en bit choklad eller en banan? Jag gjorde ett excelark över näringsinnehållet i maten.

Pizzagrabbar på matlagningskurs

Tillsammans med några kollegor som också är hälsoinspiratörer har Lotta Jörnevik gjort smoothies på vaniljyoghurt och frukt till alla omkring 300 anställda, och tidigare i höstas serverade man en grönsakstallrik med bönor, spenat, morot och tomater åt alla.

– Det blev väldigt uppskattat!

En dag när Lotta Jörnevik hörde några unga grabbar prata om pizza, kebab och hamburgare insköt hon att de borde gå en matlagningskurs.

– Och de svarade »jaa, vad kul«. De fick ordna det själva, och vi hade kursen i köket på jobbet efter arbetstid. De som kom på kvällen kände att det luktade mat och kom och tittade. Killarna blev två decimeter längre! Sista uppdraget var en trerätters middag, som de fick bjuda in arbetskamraterna till.                 

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA