Alternativ  till fredagsöl »Before work«, frukost på fik. Konsertkväll. Picknick i parken. Friskvårdsfredag.
Bild: Istockphoto
Alternativ till fredagsöl »Before work«, frukost på fik. Konsertkväll. Picknick i parken. Friskvårdsfredag.

Träff efter jobbet kan ha god effekt

FÖRDJUPNING: AFTER WORK2016-03-01
En informell och trevlig stund efter jobbet med kollegerna, gärna över en öl. After work har blivit en stående aktivitet på många arbetsplatser. Det kan vara en framgångsfaktor – men det finns också baksidor.
Av:  Therese Säfström

After work leder till snabbare beslut, utökade kontaktytor och utvecklade kommunikationsvägar, visade en studie som forskaren Dan Porsfelt vid Växjö universitet gjorde i början av 2000-talet.

Också på individnivå kan träffar som after work ha goda effekter. Det bekräftar Eva Torkelson, lektor vid institutionen för psykologi på Lunds universitet, som forskar kring arbetsplatser, stress och hälsa:

– Social samvaro med kolleger har i många studier kunnat kopplas till välbefinnande, arbetstillfredsställelse och hälsa. 

Sociala relationer blir bland annat ett sätt att hantera svårigheter i arbets­livet, förklarar hon.

– Det kan handla om att få hjälp och råd att lösa praktiska saker eller att bara få uttrycka sina känslor. 

Ulric Hermansson är socionom och medicine doktor vid Karolinska institutet och har forskat om alkohol­vanor i arbetslivet. Han menar att det är viktigt att inte göra after work till en förlängning av arbetstiden, där man till exem­pel fattar informella beslut. Anledningen är att träffarna kan bli utestängande.

– Alla kommer inte att kunna eller vilja vara med på after work, säger han.   

Att alkohol ofta står i fokus är inte heller oproblematiskt.Studier visar att om arbetsgivaren har en tillåtande syn på alkoholkonsumtion är risken stor att alkoholproblemen ökar på arbetsplatsen.

– After work får inte bli samma sak som att »nu ska vi ut och dricka alkohol«. Särskilt om arbets­givaren på något sätt sanktionerar after worken, säger Ulric Hermansson.

Svengelska

  • After work, AW. Att gå direkt från jobbet till en plats för att umgås – ofta med mat, öl och vin. Men begreppet finns inte i engelskan, det är en svensk konstruktion. 

Källa: Dan Porsfelt, Hänger du med på en bira? 

Många känner tryck att dricka

  • Var femte person har druckit alkohol, eller druckit mer alkohol än de egentligen tänkt sig, i något jobb­relaterat sammanhang för att »passa in«. Det framgår av en Sifo­undersökning som beställts av Systembolagets dotterbolag IQ. Drygt hälften upplever att det finns en förväntan bland deras arbets­kamrater att de ska dricka vid exempelvis konferenser eller personalfester. 

Vad är en bra after work för dig?

Juan Caballero, säkerhets­tekniker, Göteborgs universitet:
– Att få träffa roliga kolleger. Sen kan vi spela biljard och dricka en bärs eller gå och äta middag, det spelar inte så stor roll, bara sällskapet är bra så blir stämningen god.

Karin Ridling, växeltelefonist, Arbetsförmedlingen, Östersund:
– När man får tid att umgås och kommer närmare varandra. Om vi har en fin gemenskap genomsyrar den hela arbetslaget.

Stefan Kjellberg, servicesamordnare, Göteborgs universitet:
– Att gå till ett ställe med mat och öl där det inte är alltför mycket folk. Och det ska vara bra mat, där tycker jag att det brukar finnas lite övrigt att önska. 

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.