Varken förbjudet eller tillåtet

FÖRDJUPNING: BANVERKET2009-04-21

På Banverket är policyn att anställda inte får använda internet eller e-posten för privat bruk. Men det sker ändå – om än i begränsad omfattning. Och det finns inte heller något uttryckligt förbud.

Banverket är en av de 39 myndigheter som svarat på ST Press enkät om e-post och internet (se artikel på sidan 15). Enligt svaret är det inte tillåtet att använda vare sig internet eller e-post privat. Arbetsgivaren anger också att det sker en viss övervakning.

– Varje anställd har ett eget ansvar för hur vi använder internet, säger Anders Sjögren, som jobbar med banarbetsplanering och är ST-ordförande på Banverket i Sundbyberg.

Det är okej att till exempel gå in på någon nyhetssajt på lunchen, förklarar han.

– Men om man surfar runt i två timmar är det klart att Banverket inte tycker om det.

Han vet att arbetsgivaren kan kolla loggfiler och göra stickprov på internetanvändningen, något Anders Sjögren inte har några invändningar emot.

Oro för känslig information

Men ibland har han funderat på om någon kan ha läst hans e-post. Det vore bekymmersamt med tanke på att han är förtroendevald och mejlen kan röra förhandlingstaktik gentemot arbetsgivaren.

Enligt Anders Sjögren bör policyn för internetanvändning vara väl känd inom myndigheten, även om det finns en gråzon för var gränsen går.

– Man får inte använda internet och e-post privat, förklarar Stefan Persson som är gruppchef och ansvarig för hur spårkapaciteten fördelas i Mellansverige.

Men han menar att det ändå är okej att till exempel titta på någon nyhetsartikel på nätet. Däremot är det inte tillåtet att sköta bankaffärer eller boka resor, förklarar han.

Anja Folkman är konsult och arbetar med intranätet på Banverket. Omvärldsbevakning ingår i hennes arbetsuppgifter vilket innebär att hon surfar runt en del. Det händer också att hon tittar på sina privata mejl. När det gäller privat användning i övrigt säger hon:

– Man får använda sunt förnuft och se till att inte servrarna belastas eller att det kommer in skräppost.

Hon vet inte huruvida det förekommer någon kontroll av internetanvändningen.

– Men jag vill helst inte tro att det finns någon storebror som ser dig.

Regler trots förbudet

Trots att Banverket inte tillåter att internet och e-post används privat finns regler för vad som är otillåtet. Bland annat är det förbjudet att besöka hemsidor som innehåller våld, rasism eller pornografi eller använda webbradio och annat som kan belasta nätverket.

– Verkets datorer och telefoner ska användas för tjänstebruk och inte privat, säger Banverkets jurist Harald Troive bestämt.

Å andra sidan finns inget uttryckligt förbud mot att till exempel titta på en nyhetssajt någon gång, förklarar han.

– Man får använda sitt sunda förnuft.

Banverket uppger i enkätsvaret att man kontrollerar hur de anställda använder internet- och e-posten. De orsaker som anges är säkerhetsskäl, teknis­-
ka skäl och misstanke om brott.

– Det har förekommit ett par uppenbara fall av missbruk, förklarar Harald Troive.

Vare sig Anders Sjögren, Stefan Persson eller Anja Folkman lyckas med att ta fram Banverkets IT-policy under ST Press besök. Senare på dagen skickar Anders Sjögren den via mejl.

TCO-juristen Samuel Engblom, som deltagit i utredningen om integritetsskydd i arbetslivet, tycker inte att det är realistiskt med ett absolut förbud mot privat användning av e-post och internet.

– Det är uppenbart att det inte skulle följas, anser han.

Förordar gemensam policy

Han förordar att det ska finnas en policy som facket och arbetsgivaren är överens om. När det gäller möjligheten till övervakning menar han att det inte får handla om någon allmän misstro av de anställda.

– Självklart vill arbetsgivaren inte att servrarna ska innehålla barnporr och det kan finnas legitima skäl att ha viss kontroll. Men mycket kan lösas med brandväggar och program som blockerar olämpliga sidor, säger Samuel Engblom.

Läs en sammanfattning av enkäten genom att klicka på länken under ”Dokument” ovan.

Stefan Persson.
Stefan Persson.
Anja Folkman
Anja Folkman
Anders Sjögren.
Bild: Sören Fröberg
Anders Sjögren.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA