Anders Mildner: Busarna i Shepherd’s Bush och FRA-lagen

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2008-08-19

Massiv kameraövervakning skapar misstänksamma och tysta människor, hävdar frilansjournalisten Anders Mildner.

Något nervös kikade jag fram bakom muren. Skulle samma sak hända i dag igen? Jag tog några försiktiga steg. Som på en given signal reste sig fem storväxta killar upp från marken tjugo meter längre fram och ställde sig i bredd. De blängde argt på den lille svensken – som naturligtvis kvickt vände på klacken. Då satte de sig ned igen.

Nej, något var inte som det skulle med den där gatstumpen utanför Shepherd’s Bush i London. Jag kunde bara inte begripa vad. På bara några meter förändrades hela omgivningen. Promenaden från Helyllelondon till Gangland United gick på tre sekunder.

Vad i hela friden är det som händer vid den där korsningen? frågade jag min hyresvärd när jag kom hem.

»Men vad tusan har du där att göra!« svarade han argt och

tillade: »Vet du inte att det är där som övervakningskamerorna upphör?«

                                                       — •l• —

När nu FRA-debatten rasar in på sin tredje månad är det just det där gathörnet i London jag tänker på.

London är en av världens mest övervakade städer. Politikerna har shoppat utrustning för 2,3 miljarder och har placerat ut 10 000 videokameror.

Tryggheten ökar, menar övervakningsförespråkarna, som visserligen inte kan visa upp någon statistik som talar för deras sak, men som ändå har lyckats med konststycket att skicka sin ideologi på export till städer runtom i världen.

Malmö, till exempel. Fast där har kammarrätten hittills hindrat politikerna från att sätta upp kameror med argumentet att filmningen kränker den personliga integriteten.

                                                 — •l• —

Det stora problemet med övervakning – om den så sker med hjälp av kameror eller via FRAs datorer – är att den påverkar vårt beteende, alldeles oavsett om vi är skyldiga till något eller ej. Bara vetskapen om att vår kommunikation registreras, sorteras eller på något annat sätt passerar ett granskande öga, skapar misstänksamma och tysta individer.

Detta är också anledningen till varför regeringen inte klarar av att möta kritikstormen mot FRA med argument om säkerhetspolitik. Debatten handlar nämligen inte om säkerhetspolitik, utan om att medborgarna redan har blivit halvt paranoida och är rädda för att få en kronisk diagnos. 

Men övervakningen förändrar inte bara människorna, utan också alla de platser som INTE övervakas.

Gathörnet i London var just ett sådant exempel – ett direkt resultat av de kameror som staden satt upp precis ända fram dit. Det var ingen slump att alla busar i området samlades strax utanför den radien.

Frågan lyder alltså: Vilka platser skapas nu som en följd av FRA-lagen? För det råder inga tvivel om att alla som verkligen har något att dölja snart kommer att återfinnas i den virtuella världens motsvarigheter till ljusskygga bakgator. Ditt och mitt dilemma är att vi kommer att tvingas dela dessa platser med dem om vi vill kommunicera lika fritt som vi gör i dag. Och en sak är då fullständigt säker – särskilt trygga kommer vi inte att känna oss.

Anders Mildner är frilansjournalist och bloggar om kultur och nya medier på Sydsvenska Dagbladets hemsida

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA