Anna Fröjd, chefredaktör på tidningen Expo.
Bild: David Lagerlöf
Anna Fröjd, chefredaktör på tidningen Expo.

Anna Fröjd: Tjänstemännen är ytterhögerns senaste måltavla

KRÖNIKA2021-10-04
Av:  Anna Fröjd

Vid en första anblick ser det ut som en vanlig nyhet. Där är rubrik, ingress, pratminus och byline. Och i meny­raden ovanför artikeln syns kategorier som ”nyheter”, ”granskning” och ”opinion”.

I en rad av ytterhögerns medier har vi på Expo under året kunnat se hur tjänstemän på myndigheter likställs med aktivister. Hur de hängs ut med namn och bild, hur deras sociala medier kartläggs. Vi har sett det drabba medarbetare på Myndigheten för press, radio och tv och anställda vid olika instanser inom rättsväsendet – från enskilda poliser till åklagare. Flera av de mer långlivade ­ytterhögersajterna, såsom Samnytt och Fria Tider, agerar på detta sätt, men även nystartade och betydligt mer kortlivade initiativ, som nyligen nedlagda Nya Riks.

Egentligen är inte de enskilda tjänstemännen det intressanta för ytterhögern – de hängs ut i ett propagandamaskineri som vill undergräva förtroendet för myndigheter, hamra in bilden av ett samhälle infiltrerat av vänsterliberala krafter och cementera föreställningen att såväl alternativmedierna själva som läsaren är offer och representanter för en motarbetad minoritet.

Men för den som utsätts är den här sortens uthängningar oerhört obehagliga och kränkande. De skapar en känsla av ovisshet. Vem är avsändaren? Hur kommer dessa sajters läsare att reagera på publiceringen? Arbetsmetoden följer inga pressetiska regler – det som står har varierande nivå av sanningshalt, ansvar utkrävs inte av ledningen utan av enskilda anställda, och du kan inte räkna med att dina bästa argument tas i beaktande och förmedlas. Det är propaganda i lånad nyhetskostym.

Det heter ofta att ”kunskap är makt” – i det här sammanhanget skulle jag snarare säga att kunskap är en krockkudde. Erfaren­heten av en kollision kommer att vara skrämmande, men genom att ha kunskap om ytterhögerns mediestrategi och aktörer blir smällen något lindrigare.

Vi på Expo jobbar med att granska och bevaka den här utvecklingen. Med att göra det obekvämt för dem som organiserar sig runt en rasistisk världsbild och konspirationstänkande. Vi gör det för att de är ett hot mot demokratin.

Vi gör det för er som har fått för­troendet att upprätthålla vår demokrati på myndigheter runt om i landet. På ett personligt plan påverkas vi alla, men i det ­professionella får vi inte låta oss påverkas – era beslut, er myndighetsutövning måste ske oberoende av påverkanskampanjer och uthängningar.

För den som utsätts är förstående kolleger viktiga, men ännu mer betydelsefullt är det att ha en arbetsgivare som tar de här frågorna i beaktande i sitt arbetsmiljö­arbete. Så om ni inte redan gjort det är det dags att börja prata om den här risken på er arbetsplats, läsa på, lyssna in dem som utsatts. Och viktigast av allt – förvänta er att er arbetsgivare gör detsamma.

Anna Fröjd, chefredaktör på tidningen Expo.

Replik av Samnytts politiske chefredaktör Mats Dagerlind:
”Fröjd borde sopa pressetiskt rent framför egen dörr”

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.