En lynnig gemensam bekant

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2008-10-21

Alexander Armiento om aktiemarknadens mänskliga känslor och en alltför korthuggen mediebevakning.

Vi har en gemensam bekant som drabbats av hastiga humörväxlingar på sistone. Vem som helst kan bli dyster av att ta del av världsnyheterna, men i det här fallet har det lett till en total genomklappning. Som vissa dagar plötsligt förbyts i ett väldigt positivt sinnelag. Sådana våldsamma svängningar kan vara svåra att hantera för omgivningen. Vi är många som känt förvirring och vanmakt inför de täta, oroväckande hälsorapporterna.

I nyhetsbevakningen ges aktiemarknaden ständigt mänskliga känslor. På nätet hittar jag tusentals träffar där börsen karaktäriserats som »på gott humör« eller »deppig«. Det abstrakta måste göras konkret. Och när de tvära kasten framstår som svårbegripliga ligger det nära till hands att likna dem vid något av det mest gåtfulla som finns: vårt eget känsloliv.

                                                       — • —

Att intresset för marknadens själstillstånd är stort är hur som helst knappast förvånande. I dagens Sverige har börsen många nära sörjande. Vare sig vi vill eller inte hänger våra framtida pensioner på åt vilket håll kurvorna pekar. Efter allemansfonder, utförsäljning av »folkaktier« och ett kursrally som lockat med sig allt fler, ser många dessutom nu sina privata besparingar guppa omkring i stormen på finansmarknaden. Vi vet också att kurvornas riktning med största sannolikhet är avgörande för tillgången på jobb och den offentliga ekonomin i stort.

Därför är det naturligtvis viktigt att vi får veta hur det går på börsgolvet i Stockholm. Och, eftersom ekonomin som bekant numera är global, även på Wall Street. Och på Asienbörserna. För att inte tala om Frankfurt och London. Glömde jag förresten Moskva, Johannesburg och Zürich? Bulletinerna strömmar in. Svaga kvartalsbokslut, vikande försäljning, varsel. Massor av siffror – ofta direkt från pressmeddelanden. Men färre försök att verkligen reda ut vad som händer bakom dem. Och ännu mindre av kritisk granskning. För sådant är svårt, när företag inte vill släppa ifrån sig negativ information. Och kräver dyr tid och kunskap, i tider där medierna i allt större utsträckning slåss med snabba gratisnyheter.

                                                         — • —

Visst finns undantag. Då och då dyker det upp experter och ekonomijournalister som verkligen försöker ge bakgrund och sammanhang. Men alltför ofta är rapporteringen just som att få rapporter om en anhörigs tillstånd i telegrammets form. Det är uppenbart att informationen är viktig, men de knapphändiga underrättelserna gör en bara orolig. Och avsaknaden av möjligheter att påverka sakernas tillstånd skapar frustration.

I det läget får man nog helt enkelt nöja sig med att överlåta ansvaret till världens folkvalda. Som förvisso tycks göra allt de kan. Sällan har det delats ut så många krispaket och stimulanspaket. Som privatperson gäller det bara att finna sig i att börsen ibland är deppig och – förhoppningsvis – ibland på gott humör. Och helt enkelt hoppas på att vår lynniga bekant muntrar upp sig snart. Det brukar man ju trots allt göra om man får paket.

                                                      
Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA