Mats H Andersson:Misjas ordning härskar i Tbilisi

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2008-10-21

I Tbilisi märks föga av kriget mot Ryssland. Men behovet av demokratisering är påtagligt, skriver journalisten Mats H Andersson efter ett besök i den georgiska huvudstaden.

Från luften badar staden i ljus fast klockan är tre på natten. De många medeltida kyrkorna är fasadbelysta. En stor skylt på vägen mellan centrum och flygplatsen upplyser – på engelska – om att vi kör på George W Bush Street. Fasaderna längs huvudgatan Rustaveliavenyn är alla glänsande nyrenoverade.

Och på kvällen sitter vi i en medeltida källare i gamla staden och smörjer kråset med auberginer med valnöt, den berömda ostpajen chatjapuri, spenatbollar, späda salladslökar, milda rädisor, smakfulla tomater, tjockt med färsk koriander, lavasjbröd, granatäpplekärnor – allt nedsköljt med vin från den blå saperavidruvan. Det är svårt att tro att Georgien befann sig i krig med Ryssland för två månader sedan.

                                                             — • —

Det är sant, huvudstaden Tbilisi drabbades inte direkt av krigshandlingar. De värst utsatta är de flyktingar som tvingats iväg från Sydossetien i något som liknar etnisk rensning och invånarna i de georgiska byar norr om staden Gori där sydossetisk milis härjade fritt.

Våra georgiska vänner vid bordet, journalister och lärare, lever sina liv ungefär som före kriget. Men de berättar om en oro och en bristande framtidstro. Fastighetsmarknaden är på väg nedåt och byggindustrin knäar. President Micheil Saakasjvilis dumdristiga försök att tvinga in den maffiastyrda utbrytarrepubliken Sydossetien under den rödvita Georgskors-fanan slutade i fiasko och har på ett brutalt sätt ändrat förutsättningarna för den georgiska statens framtid.

                                                             — • —

»Det finns ett stort behov av att diskutera framtiden och många har viktiga saker att säga«, berättar Maia Butbaja, en av många kristiska journalister. »Men de når inte ut.«

Den ledande tv-kanalen Rustavi-2, som spelade en viktig roll vid »rosornas revolution« 2004, är nu bara en tröttsam megafon åt makthavarna. Misja, som presidenten allmänt kallas, lärde sig en del av »rosornas revolution«. Så när oppositionen demonstrerade och krävde hans avgång förra hösten stormades tv-kanalen Imedi – landets då mest trovärdiga informationskälla – av hans hejdukar. Stationens utrustning slogs sönder och sändningstillståndet drogs in.

Saakasjvilis seger i presidentvalet i vintras följdes av väldokumenterade anklagelser om valfusk. Han hade kanske vunnit ändå, men måste Sveriges utrikesminister säga att valvinsten »visar landets tydliga val av demokrati och ekonomiska reformer« samt anklaga oppositionen för att »ifrågasätta och sabotera«?

Nu behöver Georgien ekonomisk hjälp efter det katastrofala kriget. Flyktingproblemet är enormt, fastän det i medierna mer eller mindre sopats under mattan. »Hjälp oss gärna materiellt«, säger Maia Butbaja, »men viktigast av allt – det är att ni aldrig någonsin glömmer bort att tala om för oss hur demokratin fungerar och varför det är viktigt att leva i en demokrati.«

Mats H Andersson är frilansjournalist med bland annat ST Press som uppdragsgivare.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av nina (ej verifierad) lör, 11/01/2008 - 00:09
Alla invandrare kan förstå din artikel.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA