Sökandet efter den perfekta människan

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2009-05-12

En hård urvalsprocess för att finna idealmänni­skorna, med rätt gener och perfekt hälsa. En noggrann granskning där bara den som har ett oklanderligt förflutet kommer genom nålsögat.

Låter det som en dystopisk science fiction-film? Om vi inte säger ifrån kan det vara morgondagens arbetsmarknad. Ny teknik och detaljerade uppgifter om medborgarna gör det allt lättare för arbetsgivarna att sortera fram den perfekta arbetskraften bland dem som söker anställning.

Nyligen rapporterades att Sundsvalls kommun nu kräver leverprov för att hitta personer med alkoholproblem. Som så ofta är intentionerna goda. Personaldirektören förklarar för Dagbladet att det inte går att ha anställda med missbruks­problem som jobbar med barn och äldre, eller som kör bil
i jobbet. Men det verkar som om alla som söker arbete i kommunen möter samma krav. Inget blod, inget jobb.

— •l• —

En del av arbetsgivarnas ambitioner att få reda på så mycket som möjligt om de arbetssökande hänger samman med en ovilja mot att dra på sig kostnader för sjuka medarbetare. När konkurrensen är hård och budgeten slimmad anser man sig helt enkelt inte ha råd att anställa någon med hög sjukfrånvaro.

Då blir det intressant att sortera bort den som inte är i god fysisk form. Men också den som exempelvis har anlag för ärftliga sjukdomar. Vi har visserligen ett förbud mot att DNA-testa jobbsökande. Men det är tillåtet att inhämta information om människors hälsa på andra sätt, exempelvis genom att kräva att sökande visar upp registerutdrag över sin sjukfrånvaro.

Den utredning om integritetsskydd i arbetslivet som nyligen presenterats, konstaterar också att allt fler arbetsgivare vill se utdrag från brottsregistret innan de anställer. Även den som sonat sitt brott riskerar att gå miste om en anställning i konkurrens med den som saknar sådana plumpar i protokollet.

— •l• —

Det är ingen självklarhet exakt var gränsen ska gå. Vissa frågor måste arbetsgivaren få ställa, och för vissa tjänster måste kraven få vara extra höga. Men även om jag i dag har god hälsa och ett tomt brottsregister vill jag slippa lämna ut de mest intima detaljer om mig själv till en närgången rekryterare för att komma ifråga för ett kontorsjobb.

Fler än jag tycks tack och lov vilja bromsa färden mot en sådan dystopi. Utredningen om integritetsskydd i arbets­livet lägger fram ett lagförslag som sätter stopp för de värsta integritetsintrången. Får utredningen sin vilja fram blir det förbjudet för arbetsgivare att begära utdrag ur belastnings­registret eller Försäkringskassans register, om det inte finns ett uttryckligt stöd i lag. Vi får också ett krav på att drogtester och mediciniska undersökningar sker för berättigade ändamål och att integritetsingreppet framstår som rimligt.

Det drar en hyfsat tydlig gräns som blir svår att gå över. Hit men inte längre. Det är en bra början. Kanske behövs ytterligare reglering. Det får framtiden utvisa.

Men en sak är säker: Vi kan inte låta arbetsgivare på en hårdnande arbetsmarknad förkunna oss övermänniskan.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Rickard Wikström (ej verifierad) fre, 05/22/2009 - 15:30
En annan risk med jakten på övermänniskan är att man på arbetsplatserna inte får annan syn på tillvaron och blir fördomsfull mot personer som på ett eller annat sätt inte ligger inom ramen för hur den perfekta människan ska vara.

Lyssna gärna på gruppen euskefeurat
De har en låt där refrengen ungefär är.
(vad jag är bra, vad jag är bra, tänk vad allting skulle vara bra om alla var som jag)

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA