Bergtagen av familjen Mann

KULTUR: BÖCKER2017-10-11
Minnet av sensommardagen finns kvar. Minnet av morgon­solen, av det klara vattnet runt anklarna och av kaffekorgen som väntade på stranden. Men minnet är en lurifax som sållar bort det mesta. Solen gick i moln den där morgonen, vattnet var iskallt och det fanns ingen mjölk till kaffet.
Av:  Sanna Töringe

Den svavelgula himlen. av Kjell Westö är en fyllig, fantastisk roman som hela tiden cirklar kring begreppet minne. Den handlar om en författare och hans relationer, men framför allt om hans vedermödor med att komma ihåg det väsentliga. Han inser att han skalar bort bitar av sitt liv utan att själv medvetet kunna styra vad som blir kvar och vad som försvinner. Jag sträckläste, faktiskt medan jag var i Helsingfors, där romanen utspelar sig. Finlands­svenskan porlade runt omkring mig och blandade sig med porträtten av de olika personerna i den rika och mäktiga familjen Rabell. »Allt som vi minns är nånting vi drömt« säger Stella, hon som är den fiktive författarens stora kärlek. (Albert Bonniers förlag)

Kända och underliga ting. är en essä­samling av Teju Cole. Jag har tidigare skrivit om hans roman Öppen stad, som är så stark och flödande att man nästan tappar andan. Här är han mer stillsam och analytisk, men texter­na är lekande och lätta, fulla av bilder. Det handlar om litteratur, platser och fotografier och väcker lust att få veta mer, om allt.  I ett av bokens kapitel cirklar tankarna kring minnet som lurar oss. Vi lever alla på vår längtan. Minnet av falafeln som åts i Egypten stämmer bättre in på falafeln i New York, Teju Coles hemstad, än på verklighetens egyptiska falafel, men det vill vi inte veta. (Natur & Kultur, översättning Erik MacQueen)

Familjen Mann. kan man bli besatt av. I denna biografi av Tilmann Lahme blir vi matade med hur många skandaler som helst. Den framgångsrika författaren Thomas Mann är pappan som kallas Trollkarlen. Hans trollstav skänker pengar, summan från både royalties och ett nobelpris. Mamman, Katia Mann, på vilken allt annat vilar, är så lojal mot sin man att det gör ont, både i oss som läsare och i de sex barnen, som alla vinglar runt, mer eller mindre olyckliga. Det är inte skandalerna som gör denna bok så läsvärd, utan det tydliggjorda familjemönstret och bakgrunden, som är hela vår 1900-talshistoria från 1920-talet och nästan fram till i dag.  (Albert Bonniers förlag, översättning Linda Östergaard)

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.

ÄMNEN:

Böcker
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.