Biolandskapet öde i senvåren

KULTUR: FILM OCH DVD2016-05-03
Senvåren är en vandring genom ett öde biolandskap som sträcker sig mellan vinterns arthouse och sommarens blockbusters (på ren svenska: smalfilm och fetfilm). En och annan ynklig oas dyker upp på vägen men annars får skärmen där hemma erbjuda föda för tanken.
Av:  Fredrik Sahlin

Efterskalv belönades med den finaste Guldbaggen, den för Bästa film, men sålde inte speciellt många biobiljetter, bara drygt 9 000 stycken. Vilket naturligtvis är synd på detta suggestiva och melankoliska drama om en ung man som efter en fängelsevistelse återkommer till hemstaden, där han för några år sedan begått ett grovt brott. Ta chansen att se den nu. (Dvd/VOD 25/4)

Eye in the Sky är en av de nämnda oaserna. I realtid får vi följa de brittiska och amerikanska underrättelsetjänsternas samarbete vid ett tillslag mot terror­gruppen Al Shabaab i Kenya. Hela filmen är i grunden en etisk frågeställning, men är levererad med en så nervig närvaro och spännande tidsjakt att man vinglar ut ur bio­grafen med söndertuggade nagelband. Helen Mirren regerar, och så ser vi nyligen avlidne aktören Alan Rickman i hans sista roll. (Bio 22/4)

Mia Madre. Italiensk film är en utrotningshotad art på svensk repertoar men ibland dyker i alla fall gamla kända namn upp. Som favoriten Nanni Moretti, som en gång i tiden gjorde det känsliga sorgedramat Ett rum i våra hjärtan. Det här är en mer uppsluppen komedi om en kaosartad filminspelning, en kvinnlig regissör med seriöst mammakomplex och en egenartat egofixerad skådespelare i amerikanske John Turturros gestalt. (Dvd/VOD 25/4)

En iskall i Alexandria. Låter det som en ölreklam? Det är det också. Eller rättare sagt; det är ur den här krigsfilmen från 1958 som Carlsberg norpade den klassiska scenen där fyra dammiga jänkare sitter vid en bardisk och tar en sådan som titeln säger. Innan dess har de genomlidit en svettig eskapad i Libyens öken under andra världskriget. (Dvd/VOD 16/5)

Återträffen. Den svenska film som fått det högsta genomsnittliga betyget sedan Svenska Filminstitutet började räkna. Anna Odells begåvade debutfilm om mobbning och om en återträff som går över styr blev, med all rätt, ihjälkramad när den kom 2013. Fredag 13 maj visas den på SVT, introducerad av undertecknad och regissören själv. (SVT 13/5)


Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.