Filmerna som kan ta priset

KULTUR: FILM OCH DVD2016-02-10

Nu lackar det mot Oscar igen, alltså den tid på året då de amerikanska filmer som har störst marknadsföringskonto ska äras med en gyllene statyett.

Av:  Fredrik Sahlin

Lobbyarbetet från film­bolagen gentemot den 5 000 personer stora juryn är idogt och börjar i god tid före röstandet. Men okej, visst finns här en och annan godbit, som kan vinna på ren kvalitet. Som exempelvis den mexikanske regissören Alejandro González Iñárritus bidrag till västerngenren:

  • The Revenant. heter den och är ett mäktigt, episkt – ja nästan mytologiskt maffigt – äventyr om en trappers slitsamma eskapader i det tidiga 1800-talets vildmark. Det är indianer, soldater, vilddjur, skalperingar, övergrepp och ett evigt umbärande för en Leonardo DiCaprio med rebellrufs i både skägg och hår. Ett pojkrums­äventyr i suggestiv, realistisk och brutal uppdatering. För att komma in i rollen lär DiCaprio ha ätit såväl fisk direkt ur floden som rykande varm buffellever. Sånt gillar Oscarsjuryn. (Bio 29/1)
  • Spotlight. är – likt alla i spalten nämnda – nominerad i kategorin Bästa film, vilket nog fått den katolska kyrkan att gnissla tänder. Det här är en klassisk murvelrulle, där ett gäng grävande journalister avslöjar en stor pedofilhärva inom den amerikanska delen av kyrkan, som präster och andra potentater lyckats mörka i decennier. Spotlight är baserad på verkliga händelser i USA, men vissheten om att övergreppen fortgår runt om i världen gör att man lämnar biosalongen med frustrerad indignation. (Bio 12/2)
  • Brooklyn. är en tämligen menlös konkurrent, även om den är skriven av Nick Hornby. Det här är ett kärleksdrama om en ung kvinna som på femtiotalet lämnar sin barndoms Irland för att söka en bättre framtid i titelns stadsdel i New York. Här spelar udda nog en katolsk präst en filantropisk roll, men den som just sett Spotlight anar så klart en kluven tunga innanför hans lismande leende… (Bio 26/2)
  • The Big Short. Större chans på seger har det här stjärnspäckade och vigt berättade Wall Street-dramat som utspelar sig precis innan den stora ekonomiska kraschen 2009. Filmmakarna förklarar knepiga börshandlarbegrepp med lekfull pedagogik, så att även åskådare med samma revisorsskräck som undertecknad ska hänga med, och förstå vad det var som fick hela världsekonomin att krackelera. Tyvärr lär vi oss också att det bara är en tidsfråga innan girig­bukarna kommer att leda oss fram till en ny kameral katastrof. (Bio 22/1)

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist

The Revenant
Bild: Foxmovies
The Revenant
Brooklyn
Bild: Foxmovies
Brooklyn
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA