Hämnas sina skjutna hundar

KULTUR: FILM & DVD2017-09-20
Två filmer som utspelar sig i Egypten, i samma filmspalt! Det har aldrig hänt förut. Den digra filmhösten innehåller över huvud taget ovanligt många bra filmer från Långtbortistan, men här nedan skymtar också en svensk, dödlig clown.
Av:  Fredrik Sahlin

The Nile Hilton Incident. Den svenske regissören Tarek Salehs polisthriller med film noir-känsla vann pris på kreddiga Sundance-festivalen i vintras och kommer alltså först nu till svensk biograf. Det här en dramatisering av ett verkligt fall där en ung kvinna mördades av en rik man, som på grund av sin höga position gick fri.

Tarek Saleh låter upploppen under den arabiska våren bilda fond för en rak och effektivt berättad kriminal­intrig – med svenska Fares Fares i huvud­rollen – som skulle kunna vara hämtad ur en Raymond Chandler-roman. Fast i Egypten då… (Bio 29/9)

Clash. Kring ungefär samma tid utspelar sig detta drama från kravallernas Kairo. Under 97 intensiva minuter befinner vi oss inuti en polisbuss, tillsammans med ett gäng männi­skor, med olika bakgrund och politiska övertygelser, som blir haffade under de våldsamma upplopp som följde på avsättandet av president Mursi. En spännande och tankeväckande miniatyrbild av det egyptiska samhället. (Bio 15/9)

Villebråd. Polska regissören Agnieszka Holland har en brokig karriär, mixar polsk arthouse-film med insatser som regissör för amerikanska tv-serier som House of cards och Treme. Här är hon på hemmaplan och ger oss en udda, lätt flummig historia om en äldre kvinna vars älskade hundar blir skjutna, vilket får henne att ge sig ut på hämnarstråt. Naturrutan möter Twin Peaks på den polska vischan. Inte bäst just nu, men onekligen sevärd. (Bio 29/9)

Det. Men vi kan ju ändå inte helt utesluta det land som levererar cirka 95 procent av våra biofilmer. Det här är en nyfilmatisering av Stephen Kings skräckroman Det som berättar om den djävulske clownen Pennywise som kidnappar och mördar barn. Den här gången är det svenske Bill Skarsgård som tar på sig den röda näsan och de vassa tänderna. Tv-versionen kom 1990 och nu är det alltså dags för en ny generation att drabbas av livslång coulrofobi. Otäckt och kladdigt men ändå rätt underhållande. (Bio 13/9)

Bonus: Missa inte TV-serien Deuce – en ambitiös, påkostad, spännande och välspelad berättelse om 1980-talets framväxande porrfilmsbransch. (HBO)

Fredrik Sahlin, filmrecensent och journalist

ÄMNEN:

Film
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.