Hård realism från Ukraina

KULTUR: FILM OCH DVD2015-03-24

Det är lättare att sälja fibergröt utanför McDonalds än att locka gemene svensk till en biograf som visar annat än svensk eller amerikansk film, säger Fredrik Sahlin. Han tipsar om filmer från Norge, Ryssland, Ukraina, Australien och Irland.

Av:  Fredrik Sahlin

Det är lättare att sälja fibergröt utanför McDonalds än att locka gemene svensk till en biograf som visar annat än svensk eller amerikansk film. Här är fem goda skäl till att motbevisa denna filmmarknadens trista naturlag.

  • Blind. Lärarinnan Ingrid blir plötsligt blind och isolerar sig i sin fina lägenhet, med bara arkitektmaken som länk till omvärlden. I brist på annan stimuli börjar hon fabulera ihop en intrikat relationshistoria, som vi ser veckla ut sig framför våra ögon. Norsk smart metafiktion, alltså berättelse om berättande, som utan att krångla till det jobbar på många nivåer samtidigt. Uppfinningsrikt och underhållande. (Bio 13/3)
  • Leviatan. Det här är den nye ryske tungviktaren Andrej Zvjagintsevs fjärde och mest lättillgängliga långfilm. En man fajtas för sin rätt mot en korrumperad stat, som hand i hand med den ortodoxa kyrkan försöker ta över hans mark. Mättat foto, gudabenådat skådespeleri och ett evigt pimplande i ett drama som inte har fallit president Putin på läppen. (Bio 13/3)
  • The Tribe. Säsongens, årets, decenniets smalaste spelfilm kommer från Ukraina och handlar om en pojke som börjar på ett internat för döva ungdomar, och genast dras in i det kriminella tonårsgäng som inofficiellt styr skolan. Det här är 132 minuter hård, nästan provokativt långsam, realism, som i princip helt utspelar sig på ett icke översatt teckenspråk. Ändå djupt engagerande. (Successiv biopremiär över landet, 27/2–3/4)
  • The Babadook. Ensamstående mamman Amelia bor i ett stort hus tillsammans med sin lille son som får för sig att de har sällskap av en ande, sprungen ur en mystisk barnbok med samma namn som filmtiteln. Klassisk skräck utan speciellt mycket specialeffekter men med en hudkrullande otäck stämning. Filmen gick upp i ytterst begränsad upplaga på svensk biograf. Nu släpps denna globalt omtalade australiensare på dvd och video on demand. (20/3)
  • Calvary. gick även den upp i liten omfattning, men det här katolska botgöringsdramat från en gudsförgäten håla på Irland förtjänar en stor publik. Brendan Gleeson gör en storartad insats som en desillusionerad präst som blir mordhotad av en församlingsmedlem, som i sin barndom blivit sexuellt utnyttjad av en annan präst. En existentiell och kyrko­kritisk pusseldeckare. (Dvd och video on demand 5/4)


Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA