Jobbigt drama kittlar dödskönt

KULTUR: FILM & DVD2017-10-31

Mörkret sänker sig över landet, och över filmrepertoaren, som mest projicerar konflikter av olika art. Men vi börjar i solen:

Av:  Fredrik Sahlin

All Inclusive. Suzanne Reuter ser vi ju just nu som mäktig matriark i SVTs serie Vår tid är nu, men här gör hon den rollens motsats, en jagsvag kvinna i sextioårsåldern som just blivit lämnad av sin man och befinner sig på chartersemester med sina två vuxna döttrar. Det här är en svensk komedi (remake av en dansk publiksuccé) som lutar sig hårt mot klyschor om manligt och kvinnligt, men ändå har en odiskutabel charm, och några roliga vändningar. (Bio 10/11)

The Killing of a Sacred Deer. På en mental planet långt, långt borta från All Inclusive befinner sig den grekiske filmskaparen Yorgos Lanthimos som slog igenom med den skönt skruvade Dogtooth. Här i hans andra engelskspråkiga verk ser vi hur paret Colin Farrell och Nicole Kidmans hem blir våldgästat av en ung man med en minst sagt udda och dödlig agenda. Ett otäckt, stiliserat och nervtvinnande jobbigt drama – som kittlar dödsskönt i den intellektuella kistan. (Bio 10/11)

Thelma. Norges främste regissör Joachim Trier återvänder efter ett kortare Hollywoodbesök till hemlandet och gör en thriller om en gravt sexuellt hämmad tjej som flyttar från sin religiösa familj på vischan och frontalkrockar med det lösaktiga levernet i Oslo. Ett fertilt möte mellan åttiotals­klassikern Carrie och det nordiska tungsinnet skapar en melankolisk rysare som berör och stör. (Bio 17/11)

Krig. En lite udda barnfilm där en ung kille flyttar in i ett höghusområde beläget på en fiktiv ö utanför Malmö, där det pågår en konflikt mellan två grupperingar barn. Eftersom pojken är nördigt intresserad av gamla krigsstrategier blir han varmt välkomnad i först det ena och sedan det andra gänget. Svenske regissören Goran Kapetanović har gjort en sedelärande sak som förklarar det där med internationella konflikter på ett handfast och pedagogiskt vis. (Bio 27/10)

Geostorm. Ännu en högstämd katastroffilm där vädret löper amok och världen går under. Nästan. Bäva månde klimatkrisförnekare som president Trump. Eller nej, de kanske kan ta det lugnt ändå, eftersom Hollywood alltid avslutar med ett happy end... (Bio 20/10)

Fredrik Sahlin, filmrecensent och journalist

ÄMNEN:

Film dvd Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA